Közélet

Ma kezdődik a Titanic filmfesztivál

A tíznapos fesztiválon öt helyszínen 42 filmet nézhetnek meg az érdeklődők. A szervezők idén is igazi különlegességekkel készültek.

Az idén április 7-16. között rendezik meg a Titanic Nemzetközi Filmfesztivált. A tíznapos fesztiválon összesen 42 filmet mutatnak be. „A szervezők célja, hogy izgalmas, friss és gondolatébresztő alkotásokat juttassanak el a magyar közönséghez, valamint megmutassák, milyen változatos és sokféle napjaink filmművészetének műfaji, stílus- és témabeli merítése” – fogalmazott Allan Sørensen programigazgató.

Az idén összesen öt helyszínen rendeznek vetítéseket: a fesztivál fő helyszínéül szolgáló Uránia mozi mellett a Puskinban, a Toldiban, a Sugár mozikban és az A38 hajón.

A versenyprogramon kívül bemutatott filmeket öt szekcióba sorolták a rendezők:

  • Fesztiválkedvencek
  • Amerikai függetlenek
  • Ázsiai szelek
  • A sötét oldal
  • Filmdokk

A nyitófilm a velencei filmfesztiválon díjazott ausztrál Tanna lesz. A megtörtént eseményeket feldolgozó film egy csendes-óceáni törzs világába kalauzolja el a nézőket: egy, a közösség szigorú hagyományaival szembeszálló fiatal szerelmespár történetét meséli el.

A zárófilm a Velencében Arany Oroszlán díjra jelölt A Bigger Splash című olasz–amerikai bűnügyi lélektani dráma lesz Dakota Johnson, Ralph Fiennes, Tilda Swinton és Matthias Schoenaerts főszereplésével. Fontos megemlíteni, hogy a magyarországi forgalmazó nem fogja behozni ezt a filmet, ezért a Bigger Splashet csak a Titanicon láthatják majd az érdeklődők.

https://www.youtube.com/watch?v=SRQioAYem3o&nohtml5=False

A fesztivál záróeseménye kivételesen pénteki napra esik: április 15-én este adják át a fesztivál díjait az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Az idei Titanic Filmfesztivál zsűrijének tagjai: Hrönn Marinósdóttir,  a Reykjavíki Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója (zsűrielnök), Ujj Mészáros Károly színésznő filmrendező (Liza, a rókatündér) és Reisz Gábor filmrendező (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan).

A 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál részletes programját itt olvashatjátok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik