Közélet
Budapest, 2016. február 26.
Palkovics László oktatásért felelõs államtitkár és Pölöskei Gáborné, a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelõs helyettes államtitkár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) vezetõségében történõ változásokról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2016. február 26-án. Pölöskei Gáborné március 1-jétõl irányítja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Újra dolgozhatnak a nyugdíjas tanárok

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2016. 03. 22. 14:21

Megszületett a megállapodás a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatásáról - közölte az oktatási államtitkár.

Palkovics László azt mondta, a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatási lehetőségeiről abban maradtak, hogy adott esetben az intézményvezető döntése alapján legyen mód legfeljebb kétéves továbbfoglalkoztatásra. Fontosnak tartják, hogy ezen pedagógusok tudása ne vesszen el, és lehetőséget kívánnak biztosítani, hogy szakértőként továbbfoglalkoztathatók legyenek.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a jövő héttől az iskolaigazgatók rendelkezésére bocsájtják azt a kártyát, illetve készpénzt, amely a mindennapi működéshez szükséges beszerzéseket biztosíthatja. Az ülésen tájékoztató hangzott el a szakszervezetekkel folytatott sztrájkbizottsági tárgyalásokról is, amelyek április 4-én folytatódnak – jelezte az államtitkár.

Bella Tibor a foglalkoztatási munkacsoport képviseletében fontos előrelépésként értékelte a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatását. Kitért arra is, hogy javaslataik között szerepel az iskolában kötelezően eltöltendő 32 óra felülvizsgálata. Jelezte: azt kérték, ez szűnjön meg. Felül kell vizsgálni a helyettesítések rendszerét is, a belső helyettesítések rendszere “minimálisan működik”, a külső pedig gyakorlatilag nem.

Bíró Gábor, a fenntartói munkacsoport képviseletében elmondta: nem kerülhető meg az állami fenntartás a jövőben sem. Elképzeléseik szerint a struktúra a megyékhez, járásokhoz igazodna. Szerintük továbbra is kell egy központi szervezet, ami alá tagozódnának a szervezeti egységek. Minőségorientált, költséghatékony, profi fenntartói működésre van szükség. A hatékonyság növelésébe ugyanakkor beletartozik a gazdasági racionalitás és a pedagógiai hatékonyság is.

Azt is javasolják, hogy például az iskolaigazgatók nagyobb jogosultságot kapjanak a jelöltek, pályázók meghallgatása során, és fontosnak tartják, hogy a törvényileg előírt feladatokhoz törvényileg garantált források legyenek biztosítva. Felvetette, hogy az iskolaigazgatókat tegyék érdekeltté a bevételekben, arról azonban még vita van, hogy ezen bevételek hány százaléka maradjon helyben. Részletes javaslatukat a május 17-i ülésre dolgozzák ki – közölte.

Sipos Imre köznevelési helyettes államtitkár kérdésre elmondta: a tankönyvpiacról most nem tárgyaltak, az egy későbbi kerekasztaltéma lesz. További felvetésre közölte: a köznevelés biztonságos működését a kormány biztosította eddig is és a jövőben is biztosítja. A jövő hétre jelzett pedagógusakciókról azt mondta: “adatbekérés és retorzió” eddig sem volt és ezután sem lesz. A kormány és a Pedagógusok Szakszervezete is felhívást tett közzé, amelyből kiderül, megvannak a jogi lehetőségek a véleménynyilvánításra.

A pedagógusok korábbi követelései közül előzőleg az is teljesült, hogy szeptembertől csökkennek a diákok terhei, a Klik pedig megszűnik. A Tanítanék Mozgalom mégsem elégedett, nem fújta le a jövő szerdai tiltakozást.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.