Közélet

Sztrájktörvényt szabna át az MSZP

24.hu
24.hu

2016. 03. 19. 14:51

Nem jó így a munka törvénykönyve, hogy egyszerűen nem engedik sztrájkolni a munkavállalókat. Az MSZP módosítana.
Korábban a témában:

Az MSZP egyeztetést kezdeményez a szakszervezetekkel, és már a jövő héten olyan törvénymódosítást nyújt be, aminek révén legitim módon lehet csatlakozni a pedagógusok március 30-ra tervezett egyórás sztrájkjához – közölte a párt elnök-frakcióvezetője szombaton Budapesten, a párt választmányi ülése után.

Tóbiás József elmondta, a szakszervezetek szeretnének szolidárisak lenni, de ezt jelenleg megakadályozza a munka törvénykönyve, ami lehetetlenné teszi a sztrájkot. Legitim megoldást szeretnének találni erre. Kijelentette, elfogadhatatlannak tartják, hogy a hatalom fenyegesse azokat, akik csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. A pártelnök közölte: az egyeztetéseket Kordás Lászlónak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökének segítségével folytatják le.

Hatalmas tisztújítás lesz, nem személyes harc

Botka László választmányi elnök közölte, a választmány egyhangúlag meghozott döntéssel elrendelte a párt kétévente esedékes felmenő rendszerű tisztújítását, a párt vezetőségét megválasztó kongresszust június 25-re hívták össze. Hétfőtől a helyi szervezetekben kezdődik meg a tisztújítás, ami megyei szinten folytatódik majd.

Botka elmondta, hogy az MSZP alapszabálya szerint minden helyi, megyei vagy országos tisztségre pályázónak pályázatot kell benyújtania, hogy mivel tud hozzájárulni a sikeresebb munkához és a közös célhoz: “az Orbán-rezsim lebontásához, az új magyar köztársaság, az új magyar demokrácia felépítéséhez”.

A választmány egyhangúlag kiállt amellett, hogy a mostani tisztújításnak nem szabad a személyi csatákról, a pozícióharcokról szólnia. “A legnagyobb ellenzéki pártként a mi kötelezettségünk, hogy a két év múlva esedékes választásokon valódi demokratikus alternatívát tudjunk nyújtani az Orbán-rendszerrel szemben” – mondta.

Üzenet az NVI-nek és az ellenfeleknek

Botka felszólította a Nemzeti Választási Bizottságot, a nyilvánosságra került bizonyítékok miatt semmisítse meg korábbi döntését, és tegye lehetővé, hogy a magyar választók népszavazáson dönthessenek a vasárnapi boltzárról.

A tisztújításra vonatkozó kérdésre válaszolva Botka azt mondta, a júniusi kongresszus nem foglalkozik a 2018-as miniszterelnök-jelölt kérdésével. Jelezte, a legutóbb az került bele az alapszabályba – általa is nagyon támogatott módon -, hogy előválasztáson választják ki a kormányfőjelöltet.

Hozzátette, 2012 óta választmányi elnök, két kongresszuson is egyhangúlag választották meg. Nem párttisztséghez, hanem feladathoz ragaszkodik. Jövő héten indulnak a jelölések, megvárja az első kört, hogy tudja, mit gondolnak az ő szerepvállalásáról az alapszervezetek, és utána hozza meg a döntést, milyen tisztségben tudja a legjobban segíteni az MSZP munkáját. Egy másik kérdésre, miszerint több tisztségre is pályázhat, azt mondta, többféle módon tudja segíteni az MSZP-t.

Tóbiás József azt mondta, még nem volt ideje hivatalosan is bejelentenie, hogy indul a pártelnökségért. Jelezte ugyanakkor, amikor 2014-ben megválasztották, azt mondta, 2018-ig kívánja végrehajtani programját. Ő is pályázatot ír majd, illetve megszerzi az 1500 támogató aláírást – tette hozzá, jelezve azt is, hogy emellett elnökként a pártot is irányítania kell – írja az MTI.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.