Közélet

NVI-balhé: a kormánypártoknak fontos volt leülni, az MSZP-nek nem

A kormánypártok, a Jobbik, valamint az LMP is kiállt a népszavazási törvény mihamarabbi, az anomáliák kiküszöbölését célzó módosítása mellett kedden – a témában az LMP kezdeményezésére tartott – ötpárti egyeztetésen. A tanácskozástól az MSZP távol maradt.

Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője azt emelte ki: a parlamenti pártoknak megoldást kell találniuk arra, hogy a két héttel ezelőtt a Nemzeti Választási Irodánál történtek ne ismétlődhessenek meg, ugyanakkor a jogszabály ennél szélesebb körű módosítását is szükségesnek ítélte.

A Fidesz 2011-ben olyan népszavazási intézményt alkotott, ahol a hatalom bábozhat az emberekkel, mi viszont egy olyan törvényt szeretnénk, ahol a népszavazás valóban az embereké lesz – fogalmazott.

Megismételte: nem pusztán az ügyészségnek kell kivizsgálnia, „kik rendeltek verőembereket” az NVI-hez, szerinte a kérdésben a nemzetbiztonsági bizottságnak is dolga van. Ismert, hogy a Tóbiás József MSZP-elnök már összehívatta a bizottságot.

Akár alkotmánymódosítás is lehet?

Az alaptörvény általuk kezdeményezett módosításának kormánypárti elfogadottságára vonatkozó kérdésre válaszul úgy fogalmazott: Gulyás Gergely „nem volt túl lelkes”, a helyi népszavazás szabályainak könnyítésétől azonban nem zárkózott el, ez pedig nem képzelhető el alkotmánymódosítás nélkül.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte: pártja az LMP-hez hasonlóan nyitott az alaptörvény módosítására is annak érdekében, hogy „a népszavazás intézményét visszaadják a népnek”.

A Jobbik ütötte az MSZP-t és Kubatovot is

Vitatta az egyeztetéstől távol maradó párt demokratikus elkötelezettségét, de kijelentette azt is: amíg a kormánypártok nem tisztázzák Kubatov Gábornak, a Fidesz alelnökének szerepét az NVI-nél történtekben, egyetlen szakmai javaslatuk sem tekinthető hitelesnek a kérdésben. A Fradi elnöke Amerikában tartózkodott, mikor a Fradi Security emberei – akik azóta pénzt követelnek az ATV-től személyiségi jogaik megsértése miatt, és akikről a Kúria kimondta, hogy – fenyegetően léptek fel.

Gulyás megvárná az NVB-t

A kormánypártokat képviselő Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke reményét fejezte ki, hogy a Nemzeti Választási Bizottság, amelyben valamennyi frakció képviselteti magát, mihamarabb megteszi javaslatát.

A pártoknak ugyanakkor folytatni kell az erről szóló konzultációt – tette hozzá –, és reményét fejezte ki, hogy a parlament rövid időn belül módosítani tudja a jogszabályt úgy, hogy a néhány hete tapasztalt méltatlan jelenetek ne ismétlődhessenek meg.

Az LMP azon kezdeményezéséről szólva, miszerint például a népszavazással kapcsolatos kampányfinanszírozáson vagy az esélyegyenlőséget biztosító passzusokon is változtatni kellene, azt mondta: nem zárkóznak el az egyeztetés elől, de azt tartja helyesnek, ha előbb az ezzel foglalkozó testület alakítja ki álláspontját. Megjegyezte: hasonló témában korábban a kormányoldal is egyeztetést hirdetett, ám azon az LMP nem vett részt.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik