Közélet

Megvan a lista: erre költi pénzünket a jegybank

Az Átlátszó közzétette a jegybanktól kiperelt dokumentumokat: mire költött a Matolcsy-éra első 13 hónapjában.

Miután az Átlátszó jogerősen pert nyert, a Magyar Nemzeti Bank kiadta az Matolcsy-korszak első 13 hónapjában meghozott igazgatósági határozatok többségét. Ezután egy törvénymódosítással a parlament úgy döntött, a jegybank alapítványaihoz juttatott összeg nem közpénz, így már nem tartozik a nyilvánosságra, mire költenek el évente 250 milliárd forintot.

Ahogy írják, az Átlátszó által megszerzett két, összesen 258 soros lista nem könnyű olvasmány: a határozatok többsége a rendes napi működéshez kapcsolódó ügyekben született az emlékérmék kibocsátásától a bankjegyek megrendelésén át a belső szervezeti átalakításokig.

Ám a figyelmes olvasó megtalálja a döntések közt a már ismert budapesti, tiszaroffi és kecskeméti ingatlanvásárlásokat, a GIRO megvásárlását, a Lajkó Félixnek szánt hegedűt, előkerül egy Brueghel-kép.

Sőt, a hat Pallas Athéné alapítványnak juttatott vagyon kapcsán olyan részletek is kiderülnek, amelyek a törvénymódosításhoz fűzött, a közpénzjelleg elvesztéséről szóló, már eddig is jogtörténeti léptékű érvelés valóságtartalmát tovább rombolják.

Itt szemezgethet az Átlátszó.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik