Közélet

A német rendőrség levetett helikoptereivel modernizálják a magyar légi rendészetet

Öt darab használt, kategóriájában egzotikusnak számító amerikai MD 902-es helikoptert vásárol a Belügyminisztérium a Légirendészeti Szolgálatnak – értesült a Magyar Nemzet. A 15 éves gépek eddig Németországban, Baden-Württenberg rendőrségét szolgálták.

Az árról a napilap nem tudott információkat szerezni, de valószínűsíthető, hogy a leselejtezett helikopterek még mindig érnek pár millió eurót, így az egész üzlet forintban milliárdos nagyságrendű lehet. A lap úgy tudja, hogy az adásvételről szóló szerződést a napokban írták alá.

A lap szerint a légi rendészet nem várhatott tovább a kormányzat nemzeti helikoptertenderére: a migránsválság miatti határőrizeti feladatokhoz a jelenlegieknél nagyobb repülési idejű, több embert szállítani képes és korszerű berendezésekkel felszerelt gépekre van szükségük. Így viszont beigazolódott, hogy nincs értelme nemzeti helikopterbeszerzésről beszélni, amire a kormány 2013-ban ígéretet tett. Emlékeztetnek: korábban döntés született arról, hogy a légi mentők EC 135-ös helikoptereinek bérleti szerződését meghosszabbítják, már csak a honvédség helikopterigénye nem kapott hosszabb távú megoldást. Lázár János kancelláriaminiszter azonban a napokban közölte, erre egyelőre nincs is pénz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik