Közélet

Soha nem voltunk még ilyen közel a menekültválság megoldásához, de felejtsék el, hogy bármi is történni fog

Európa vezetői megbeszélték, hogy hamarosan visszatérnek arra, amiről hónapok óta tárgyalnak. Orbán és a törökök nyeregben, de a menekültek úgyis maradnak. Vétó nem volt, de lesz.

Szögezzük le rögtön az elején: Európában akkor is lennének menekültek, ha mind a 28 tagállam és Törökország is úgy gondolná, megoldják a problémát. De nem gondolják úgy.

A törököknek irreális követeléseik vannak, az EU-s vezetők pedig hallani sem akarnak ezekről. Orbán pedig hallani sem akar a menekültekről, úgy általában.

A hétfői EU-török csúcs után kiadott nyilatkozat szerint:

  • A törökök kértek még hárommilliárdot az előző három mellé az uniótól.
  • Cserébe visszafogadnának mindenkit, akik a területükről illegálisan lépett az EU-ba.

Ehhez az kell, hogy a görögök kiürítsék a szigeteiket, utána indulhat a visszatoloncolás, lehet látni, kik az új érkezők.

Egy szír megy, egy szír jön – de vétó nem volt

De ez nem azt jelenti, hogy Erdoganék nyakló nélkül fogadnának vissza mindenkit, az EU-kitoloncoltak helyett egy másik szírt adnának, akiket majd elosztanak a kontinensen.

  • Meg kértek még vízummentességet is az uniótól,
  • és azt is, hogy folytassák a tagsági tárgyalásokat az országgal.

Vagyis beimádkoznák magukat EU-tagnak, miközben azzal hitegetnek, hogy képesek megoldani a menekültválságot.

A szír-szír cserére mondta azt Orbán – a lengyelekkel, a szlovákokkal és még néhány tagállami vezetővel –, hogy garanciákat kérnek, ne legyen kötelező befogadni a szíreket.

Szó sem lehet semmifajta közvetlen áttelepítésről Törökországból Európába, Magyarországra semmiképpen

mondta a magyar kormányfő, majd hozzátette:

ha Görögországból vagy Törökországból közvetlenül hozunk át migránsokat, az felhívás keringőre, olaj a tűzre, csak még többen fognak jönni. A határok lezárása nélkül semmit nem szabad tenni.

De vétó nem volt, hiába írta azt korábban az MTI, Kovács Zoltán kormányszóvivő és a közmédia is.

Hiszen nem is volt mit.

A 24.hu a miniszterelnök környezetéből úgy értesült, a vétót a jövő heti csúcsra tartogatja a kormányfő, amikor tényleg elfogadnának bármi kötelező erejűt az EU-s vezetők.

vétó orbán
M1 Híradó, részlet

Nem hiába írta azt Jávor Benedek EP-képviselő, hogy:

Az ember bemegy egy EP-vitára, és mire kijön, tele a magyar sajtó azzal, hogy a magyar minisztrelnök megvétózta a menekü…

Közzétette: Jávor Benedek – 2016. március 7.

Angela Merkel a találkozó után óvatosan csak annyit mondott, ha a tervet sikerülne a gyakorlatban is átültetni, az áttörést jelentene a menekültválságban.

A görögök is viszik a pénzt

A görögök is kaptak pénzt, abban sikerült megállapodniuk a tagállamoknak, hogy megpróbálják felszámolni a balkáni menekültútvonalakat és harcolni fognak az embercsempészek ellen is.

Athén ugyanakkor jelezte, nem tervezik, hogy erővel elszállítják a menekülteket a macedón határról, és az is kérdés, hogy a szigeteket hogyan képesek kiüríteni.

Donald Tusk ugyanakkor bizakodó, az Európai Tanács elnöke szerint véget értek az Európába irányuló illegális migráció napjai.

A magyar kormányfő visszafogottabban fogalmazott. Szerinte csak annak lett vége, hogy ellenőrzés nélkül lehet a nyugat-balkáni útvonalon közlekedni.

A török megállapodás részleteiről Orbán annyit mondott, hogy Magyarország élesen ellenzi azt az EU-Törökország megállapodás szövegében szereplő utalást, amely szerint a törököktől embereket kellene behozni Európába.

Europress Fotóügynökség
Europress Fotóügynökség

Lehetetlenség

Az Eurojust, az uniós ügyészségi együttműködési szervezet egyik belső jelentése alapján már most arról ír a Politico, hogy szinte lehetetlen lenne végrehajtani bármilyen, a menekültválság kezelését célzó megállapodást az Európai Unió és Törökország között.

A dokumentum készítői komoly kétségeket fogalmaztak meg a már meglévő és a jövőben esetlegesen megkötött EU-török egyezményekben foglaltak megvalósíthatóságával kapcsolatban. Törökországban a kellő politikai akarat és a szükséges infrastruktúra is hiányzik az Európába tartó menekültáradat megfékezéséhez.

A török kormány és a nép jórészt pártolja, hogy a menekültek elhagyják az országot, azaz támogatják az embercsempészeket a bevándorlók Törökországból történő elszállításában.

Megoldás? Na, persze!

A 78 milliós Törökországban jelenleg 2,5 millió menekült van, de tízezrek várakoznak a határon arra, hogy belépjenek az országba. Európa pedig arra vár, hogy jövő csütörtökön és pénteken, az újabb csúcson történjen valami.

Addig is megállás nélkül érkeznek a menekültek. És utána is fognak.

A törökök zsarolási potenciálja közben folyamatosan növekszik, egyre közelebb kerülnek hatmilliárd euróhoz. Orbán pedig egyre közelebb ahhoz, hogy ténylegesen is vétózzon.

Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség

(BBC, Bloomberg, EUObserver, Politico, Financial Times, Európai Tanács)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik