Közélet

Végrehajtást kért egy hírportál egy fideszes politikus ellen

A volt honvédelmi miniszter, Hende Csaba elbukott egy sajtópert, de a perköltséget fizetési felszólítás után sem volt hajlandó rendezni.

Végrehajtást kért Hende Csaba volt honvédelmi miniszter ellen a Nyugat.hu internetes portál. A Fidesz képviselője elbukott egy sajtópert, de a perköltséget nem hajlandó kifizetni – írják.

Hende két éve perelte be a lapot azért, mert egy MSZP-s sajtótájékoztatóról számoltak be, melyen egy helyi baloldali képviselő azt mondta: a trafikpályázatok elbírálása kézi vezérelt volt, és véleménye szerint a végső döntéseket Hende hozta meg. A tudósítás alatt a Fidesz reagálását is közzétették.

Novemberben megszületett a Győri Ítélőtábla másodfokú ítélete is, mely kimondta: a Nyugat.hu nem sértette meg Hende személyiségi jogait. A portál azzal érvelt, hogy a sajtó nem járhat el jogszerűtlenül akkor, amikor objektíven, valósághűen tudósít egy közérdeklődésre számot tartó eseményről. Az ítélőtábla Hendét arra kötelezte, hogy 127 ezer forint elsőfokú és 50 ezer forint másodfokú perköltséget fizessen meg a lapnak.

A pénz azonban a jogerős ítéletben foglalt 15 napos határidőn belül nem érkezett meg, ezért fizetési felszólítást küldtek a volt miniszternek, aki az újabb határidőt sem tartotta be. A lap végrehajtási eljárást indított a fideszes politikus ellen, hogy érvényt szerezzen a jogerős ítéletnek. A Veszprémi Törvényszék ezt el is rendelte.

Hende az Origónak azt állította, hogy ő fizetett a végrehajtónak, de a Nyugat.hu azt írta: senki nem értesítette őket arról, hogy a volt miniszter kiegyenlítette volna tartozását és a pénz sem érkezett meg. Ugyanakkor a volt miniszter azt is hozzátette, hogy a Kúriához fordul, és ha ott neki adnak igazat, a perköltség visszajár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik