Belföld

Orbán-Putyin: tovább a hruscsovi úton

Egymásnak ellentmondó információk jutottak el a Népszabadsághoz arról, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai találkozóján napirenden lesz-e a paksi bővítési szerződések módosítása, a megaprojekt lassítása. Előbbit kormányközeli források spekulációnak nevezték. Azzal érveltek, hogy az Orbán–Putyin-megállapodás szerint a beruházás előkészítési fázisa közel négy év, így a magyar fél számára garantált a mozgástér, a lassítást az uniós eljárások sem indokolják.

A hruscsovi út

Sőt, ha a kormány elveszíti a csatát az Elzbieta Bienkowska által felügyelt belső piaci főigazgatóság által indított kötelezettségszegési eljárásban, éppen az lenne előnyös a magyar fél számára, ha minél előrehaladottabb lenne a paksi projekt megvalósulása.

Ez ugyanis megnehezítené, hogy az Európai Bizottság visszaküldje a startvonalra a magyar kormányt, és teljesen új tendert kelljen kiírni Paks 2-re.

A Népszabadság által megkérdezett összes hazai forrás arra számít, hogy az újabb Orbán–Putyin-találkozó a kölcsönös hátlapogatás és a „tovább a hruscsovi úton” jegyében zajlik majd. Az orosz–magyar nukleáris együttműködési megállapodás ugyanis, amelynek a meghosszabbításába a paksi bővítést beágyazták 1966-ban, Hruscsov SZKP-elsőtitkársága idején született.

A Krímről is szó lehet

A háttérben azonban mindkét fél megkísérli a saját aktuális érdekeihez igazítani a 2014 óta megkötött szerződéseket.

Oroszország akut pénzhiánnyal küzd, a magyar kormány viszont egyrészt mielőbb kész helyzetet szeretne teremteni az első hitelrészlet lehívásával, utána nem sürgetnék az ügyet, inkább megvárnák, amíg a folyamatban lévő uniós eljárások lezárulnak.

A szerdai megbeszélésen az orosz fél várhatóan megfogalmaz valamilyen kérést annak érdekében, hogy magyar tárgyalópartnere vesse fel uniós szinten a Krím félsziget megszállása miatti EU-szankciók enyhítését Moszkvával szemben.

(Kiemelt képünk forrása: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik