Közélet
handó tünde (Array)

Handó: megbecsültek a bírók, mégsincs utánpótlás

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 11:46

A bírói hivatal vezetője optimista a bírók jövőjét illetően, egyes vélemények szerint itt is életpályamodellre lenne szükség.
Korábban a témában:

Nagyon fontosnak tartja az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, hogy legyenek jelentkezők a bíróságokon meghirdetett fogalmazói állásokra. Handó Tünde csütörtökön Balassagyarmaton azt mondta, bár az országos felmérések szerint viszonylag kevesen kezdik jogi munkájukat a bíróságokon, az egyetemisták és általában a jogászok között a legnagyobb presztízse ennek a pályának van.

Az OBH elnöke a Balassagyarmati Törvényszéken, a Nógrád megyei összbírói értekezlet előtt kifejtette: a bírói szakma a jogászi pálya csúcsa. Ott olyan emberekre van szükség, akik szolgálni akarnak és az igazság keresését értéknek tekintik. Ezért fontos, hogy jöjjenek új nemzedékek a bíróságra, akik ezt komolyan veszik – tette hozzá.

Az OBH elnöke arról is beszélt, hogy minden korszakban komoly küzdelmet jelent a bíróknak, hogy elnyerjék a társadalmi bizalmat, a döntéshozók részéről pedig azt a megbecsülést, ami akár egzisztenciájuk rendezettségét is jelenti.

Nem tetsző döntések

Handó Tünde szerint nincsenek könnyű helyzetben a bíróságok, óhatatlanul olyan döntéseket hoznak, amik nem feltétlenül nyerik el az ügyfelek tetszését. “Csak akkor jöjjenek a bíróságra az emberek, ha úgy gondolják, hogy igazuk van, tehát fontos, hogy jóhiszeműek legyenek a bírósági eljárásokban.” A jog, a tények bizonyíthatósága “bonyolult útvesztő” védők, ügyészek, felperesek, alperesek számára, és nagyon nehéz megnyugtató döntéseket hozni. Ezért van jelentősége, hogy a bíróság ne egyszerűen egy védőbástyája legyen az igazságszolgáltatásnak, hanem nyissa ki a kapukat, és találja meg a közös hangot a többi hivatásrenddel.

A Nógrád megyei születésű Handó azt is felhozta, hogy nehéz elismerés nélkül nézni, milyen erőfeszítéseket tesznek a Balassagyarmati Törvényszék dolgozói. A bírói karon belül és az ügyfélkapcsolatokat illetően is olyan együttműködés, odafigyelés mutatkozik meg, ami párját ritkítja az országban.

Nógrád legjobban teljesít

Benkó Anna, a törvényszék elnöke elmondta, országosan is jó eredmény, hogy a járásbíróságokon az ügyek 88,4 százaléka egy éven belül befejeződik Nógrádban. A másodfokú bíróság nagy arányban helybenhagyja az elsőfokú döntéseket, és kicsi a hatályon kívül helyezések száma, ami azt mutatja, hogy az ítéletek nem csak gyorsak, színvonalasak is – tette hozzá. Nagy előrelépés, hogy tavaly az ügyhátralék 17,9 százalékkal csökkent, ez országosan a harmadik legjobb arány.

Bicskei Ferenc, az Országos Bírói Tanács (OBT) soros elnöke a sajtótájékoztatón közölte: az utóbbi egy évben kiemelt jelentőségű feladat a bírói életpálya kidolgozása, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy 12 éve nem volt béremelés a bíróságokon. Szakértői testület dolgozik a körvonalazódó, hamarosan a nyilvánosság, illetve a kormány elé kerülő modellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.