Belföld

Handó Tünde megelégelte a bíróságokat ért kritikákat, programot hirdetett

Zéró toleranciát hirdetett az ügyhalogatások ellen Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Az OBH elnöke keddi rendkívüli sajtótájékoztatóján – konkrét eljárások említése nélkül – a közelmúltban jelentős sajtóvisszhangot kiváltó bírósági ügyekre utalva leszögezte: a bírók függetlenek, csak a törvényeknek vannak alárendelve, ítélkezési tevékenységükben nem utasíthatók.

Azt mondta: a bírósági szervezet európai mércével mérve is egyre jobban teljesít. Hozzátette: az ítélkezés hatékonysága – az idő, a minőség és a költségek tekintetében – a bíróság mellett a jogalkotó, az ügyészek, az ügyvédek, a szakértők és az ügyfelek közös felelőssége. Handó Tünde bejelentette: a bíróságokba vetett bizalom fenntartása és megerősítése érdekében A szolgáltató bíróságért! címmel tízpontos programot hirdetett meg.

Ismét Biszku-ügy

Kérdésekre válaszolva Handó Tünde azt mondta: az utóbbi időben érzékelhetően több támadás éri a bíróságokat. Hangsúlyozta: lehet egymással szemben kritikát, véleményt megfogalmazni, de ezek a vélemények sohasem léphetnek át egy olyan határt, amely az egész igazságszolgáltatás iránti bizalmat ingathatják meg.

Az OBH elnöke Trócsányi László igazságügyi miniszter az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtt elmondott véleményét, amely szerint a Biszku-ügyben új eljárás elrendelése helyett jobb lett volna döntést hozni, szakmai véleménynek tartotta.

Elmondta: jelenleg is zajlik a büntetőeljárási törvény újrakodifikálása, és külön szólt arról, hogy több ügyben is problémát jelent a hatályon kívül helyezés kérdése. Szükségesnek nevezte ennek tisztázását annak érdekében, hogy hatályon kívül helyezés valóban csak súlyos eljárási hiba esetén történhessen. Összességében azt mondta: komoly eljárási módosításokra lenne szükség annak érdekében, hogy a bíróságok valóban hatékonyak tudjanak lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik