Közélet

Orbán beszéde a zombihordákat idézte

Azzal, hogy a Fidesz megoldotta a migránskérdést, saját magát húzta csőbe - mondta Török Gábor.

Komolytalan, hogy a herceghalmi polgármester felesége összegyűjt 200 ezer aláírást a népszavazási kezdeményezéséhez, nyilvánvaló, hogy a Fidesz nem akarja a népszavazást a vasárnapi boltbezárásról – mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a politikai elemző. Szerinte jó lenne egyszer megtudni, milyen politikai erő áll Erdősi Lászlóné mögött, de ez egyhamar nem fog kiderülni. Török Gábor 2006. szeptember 17-én érzett hasonlót, akkor a rendőrök nem tudták megvédeni a TV székházat, most meg kopaszok hekkelték meg a demokráciát egy napra.

Előbb-utóbb fény derül az igazságra, lehet, hogy 70 év múlva, de jobb lenne, ha inkább 7 nap múlva.

A Fidesznek nagyon fontos, hogy ne veszítsen, de a vasárnapi boltzáras történetből még a választási bizottság döntése nélkül is ki tudott volna menekülni. Az ellenzéknek ez a helyzet nagyon jó, az MSZP haló poraiból támad fel azóta, hogy Nyakó István nem tudta megelőzni Erdősinét a hitelesítésnél. A szocialisták az áldozati bárány szerepében tetszeleghetnek. A Fidesz maga alatt vágja a fát. Ha az a látszat alakul ki, hogy köze volt a kopaszok akciójához, azzal öngyilkosságot követ el a Fidesz – tette hozzá.

Az elemző szerint a salgótarjáni választás azért volt meglepő, mert a Fidesz a közvélemény-kutatásokban vezet, mégsem tud időközi választást nyerni. A nem fideszes választói magatartás jóval erősebb, mint korábban. Felülírja a pártpreferenciákat. A Jobbik legutóbb 12 százalékot szerzett a városban, most ötöt, valószínűleg hívei is átszavaztak az esélyesebb jelöltre.

Ez egy veszélyes folyamat, hiszen a trend a későbbiekben is folytatódhat.

Török Gábor kulcskérdésnek nevezte, hogy mi lesz a migránskérdéssel. A Fidesz erre tett fel mindent, hiszen a politikusok két dologgal házalnak, a reménnyel és a félelemmel. A Fidesznek tavaly bejött a félelem, nincs más választása, a félelem stratégiáját fogja követni. Az elemző szerint Orbán Viktor beszéde olyan érzést keltett, mintha a „Walking Dead” egyik epizódjában lenne, utána akár a zombikat is el lehetett volna kezdeni keresni az országban.

Azzal, hogy a Fidesz megoldotta a migránskérdést, saját magát húzta csőbe, hiszen jó lenne nekik, ha tudnák prezentálni a menekülteket, de ha megint jönnek a migránsok, az a kormánypárt hibája lesz – tette hozzá. A politikai elemző azt mondta: ha olyan veszély van, amiről a miniszterelnök beszél, akkor mindegy, mi van az oktatással és az egészségüggyel, ha viszont ezt nem érzik a választók, akkor meg fogják kérdezni, hogy mi van itthon.

Az MSZP-nek sem sikerülne?

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, az MSZP nem tudna elvinni több millió embert a referendumra.

A Nemzeti Választási Irodánál a múlt héten az történt, aminek nem szabad megtörténnie, a politika és az erőszak találkozott. Valakik erőszakot alkalmaztak, amelyet mindenkinek el kell ítélnie. Van, aki ebből megpróbál politikai tőkét kovácsolni, ez érthető is egy ellenzéki párt részéről. A kormányzati felelősséggel rendelkező pedig megpróbálja megoldani azt a helyzetet, ami lehetővé tette egyáltalán, hogy ez megtörténjen.

Lánczi Tamás szerint az a kulcskérdés, hogy miként szabályozzák azt, hogy ki adja be először az adott témában a népszavazási kérdést.

Azért alakult ki ez a fennforgás, mert verseny volt a két hasonló témájú népszavazási kezdeményezés között. Ezt kell újragondolni, hogyan lehet a népszavazási kérdések regisztrációját a digitális világban megvalósítani.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója a műsorban azt mondta, amit jogi értelemben látunk, az magyarázatra szorul.

Azt viszont lehet látni, hogy ennek az ügynek a nyertese, ráadásul dupla nyertese az MSZP volt. Kétszer is nyertek, egyrészt az áldozat szerepébe tudott kerülni, amit egyébként nagyon ügyesen is játszott el.

A szocialista pártnak komoly kockázat egy ilyen népszavazás, az sem biztos, hogy a szükséges kétszázezer aláírást össze tudja gyűjteni, és az sem, hogy sok millió választót el tudna vinni az urnákhoz. Nem biztos, hogy az MSZP ezt tényleg akarja, ehhez szervezettségre, szofisztikált politikai gépezetre van szükség. Mráz nem látja olyan állapotban az MSZP-t, hogy ezt sikeresen tudná menedzselni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik