Közélet

Időhúzásra játszik a Simicska oszlopait elbontó Budapest

Már a második ügyvédet fogyasztja a főváros, aki nem igazán tudja jogszabályokkal alátámasztani, miért szanálták Simicska cégének hirdetőoszlopait.

A Simicska Lajoshoz köthető Mahir Cityposter Kft. és a Fővárosi Önkormányzat most már nem az utcákon, hanem a bíróságon feszül egymásnak a hirdetőoszlop-háborúban – írja a Hvg.hu. Kedd reggel tartották az ügyben a második tárgyalást a Fővárosi Törvényszéken, de ez is halasztással ért véget. A bíró megrótta az alperes önkormányzatot a rosszhiszemű magatartásért, mert nem tisztázta ellenkérelme homályos pontjait.

A főváros ugyanis a tárgyalás előtt 3 nappal új ügyvédet bízott meg (az előző nem tudott olyan jogszabályt, ami alapján Budapest felbontotta szerződését a Mahirral). Az új ügyvéd is zavarosan, akadozva adta elő a lap szerint az ellenkeresetet. Budapest továbbra is azzal magyarázza a szerződésbontást, hogy a cég nem olyan légszennyezettséget mérő oszlopokat és internetes terminálokat állított, amilyeneket kellett volna, ráadásul több oszlopát rossz helyre rakta.

Azt nem tudták elmondani, mely oszlopokkal van gond. A Hvg szerint a Citypostert képviselő Magyar György ügyvéd közben nevetgélt kínjában. A főváros ügyvédje végül viszontkeresetet nyújtott be, amiben azt írja, meg sem szabadott volna kötni a szerződést, ezért jogszerű a felbontása. Szerinte a pályáztatásnál nem tartották be a határidőket és a közbeszerzési törvényt, ezért nem szabadott volna a közgyűlésnek döntenie. Hozzátette, a Mahir lehetetlent ígért a 3000 ingyenes külföldi hirdetésre, miközben erre nem volt jogosultsága.

Ezért végül a bíróság a halasztás mellett döntött, ami miatt április 26-án lesz a következő tárgyalás. A főváros addig sem bonthatja az oszlopokat, és a korábban elbontottakat is vissza kellene állítani, de a főváros ennek költségét Simicska cégével fizettetné ki. Magyar 579,6 millió forint biztosítékot kért a fővárostól az oszlopokra, de erre még jöhetnek a bontással okozott károk. A főváros összesen 118 oszlopot bontott el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik