Közélet

Tanító néninek jelentem, az osztály létszáma nulla

A hétfői Nem megyek suliba tiltakozás forró pontjain vannak tudósítóink. A Teleki gimi folyosói konganak, az Eötvöst jobban megosztja a politika.

Hetek óta zajlik a közoktatás állapotai elleni tiltakozás, voltak már tüntetések és petíciók, miközben a kormányoldal Soros Györggyel és a gyerekek érdekeivel tüzel vissza. Hétfőn a tiltakozáshullám egyik – elvileg alulról jövő – kezdeményezése nyerhet teret:

A Nem leszek suliban mozgalom.

Tudósítóink Budapesten járőröznek az iskoláknál, hogy lássák, hány tanuló tér be a sulikba. Egyik munkatársunk a tiltakozások zászlóshajóját, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnáziumot kereste fel, másik újságírónk az V. kerületi Eötvös József Gimnáziumhoz ment el.

>>>>BEJELENTKEZÉSÜNK PUKLI ISTVÁN IGAZGATÓVAL ITT ÉRHETŐ EL.<<<<

Teleki: tévések a folyosókon

A zuglói gimiben elvétve van csak pár gyerek, a portás szerint bár még csak a nulladik óra van, számottevően kevesebben vannak bent. Az iskola folyosóin kizárólag újságírók és tévések vannak.

Kollégánk beszélt egy tanárral, aki úgy készült, hogy ha kevés gyerek lesz, akkor is tudjon foglalkozást tartani. Köszöni a szülőknek a kiállást. Egy diák azt mondta, hétfőn kellett volna egy tárgyból témazárót írni, de ez úgy tűnik elmarad.

Forrás: 24.hu/ Kaufmann Balázs
Forrás: 24.hu/ Kaufmann Balázs

Eötvös: az elitgimi a tanszabadság mellett

A másik helyszínen csak elvétve lép be egy-egy gyerek a suliba, egyikük megjegyezte, “jó kevesen vagyunk”. Egy szülő elkísérte a gimnazista lányát, az mindenképp iskolába menjen. Azt mondta a 24.hu kérdésére, nem hagyja, hogy a politika beférkőzzön a családba.

Sokan itt vannak az iskola körül, de nem mennek be, a Károlyi kertben ütik el az időt. Később aztán egyre többen jöttek, tíz másodpercenként belépett valaki az ajtón. Egy tanár azt mondta, ő bármit is gondol, neki az iskolában a helye. Egy diák így fogalmazott:

Ez egy elit gimnázium, nem azért nem megyünk be, mert nincs kréta vagy hasonlók. Kiállunk a tanszabadsag mellett.

Forrás: 24.hu/ Tóth Richárd
Forrás: 24.hu/ Tóth Richárd

Az utolsó öt percben megrohamozták a diákok a gimnáziumot, be is csöngettek az első órára. Egy közeli boltos szerint, akihez évek óta járnak tanítás előtt a diákok, észrevehetetlen az a ‘tömeg’, ami otthon maradt. Ő úgy számol, talán minden tizedik vagy még kevesebb tanuló maradt otthon. Munkatársunk értékelése szerint “nem ebbe az akcióba fog belebukni az Orbán-rezsim”.

Csudajó beszélgetés az Eötvös előtt

Egy késésben levő diáklány a másiknak:

– Irodalomról menjünk mar el!

– Ne már!!!

És inkább bementek a suliba.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik