Közélet
Budapest, 2016. február 23.
Nyakó István MSZP-s politikus, volt országgyûlési képviselõ Budapesten, a Nemzeti Választási Iroda épületében 2016. február 23-án, miután megszûnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A Kúria délelõtt megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát, így új kérdést lehetett nyújtani a témában, és az NVB az elsõként beadottat fogja elbírálni.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Nyakó a népszavazási fordulatról: „Koccintani még nem koccintanék”

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 02. 29. 13:36

Hiába támogatta meg 15-20 kopasz Erdősinét, a Nemzeti Választási Bizottság mégis az MSZP népszavazási kezdeményezését hitelesítheti a hétfői ülésen. A kérdést beadó szocialista Nyakó István a 24.hu-nak azt mondta, valami elindult.

Az MSZP-s politikus is csak a sajtóból értesült a hírről, hogy a Nemzeti Választási Bizottság nagy valószínűséggel mégse Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését fogja elfogadni, hanem az MSZP-ét.

Nyakó erre csak annyit mondott, „valami elindult”, már akkor, amikor Pálffy Ilona NVI-elnök vasárnap úgy döntött, Erdősiné és Nyakó kérdését is az NVB elé terjeszti, holott ez a párhuzamosság tiltása miatt nem lehetséges.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn délután dönt a kérdésekről, Nyakó is ott lesz, bizakodik, de ahogy fogalmazott, koccintani még nem koccintana a hírre.

Erdősiné azon bukhat, hogy hibázott az időbélyegzőnél, nem ő, hanem egyik segítője vitte gyorsan oda a papírt lepecsételni, azt viszont személyesen kellett volna. A négy másodperccel utána következő Nyakónak azonban nem volt társa, személyesen intézte az ügyet.

A 24.hu-nak elmondta, ő is ott lesz ma az NVB ülésén, fel is szólal majd, a korábban beadott írásbeli kifogásairól fog beszélni.

Úgy gondolja, a február 23-i események, amit ő és társai már csak „fekete keddnek” hívnak, rendkívüli ülést ért volna az NVB-nél, ami nem történt meg, így hétfőn fog kitérni az ott történtekre.

Arra a kérdésünkre, hogy ha az NVB tényleg átengedi a kérdést, tart-e attól, hogy a Kúria még elkaszálja, azt mondta:

Független testületként tekintek a Kúriára, nem lehet egyértelműségi probléma, ha Gőgös kérdése átment, ez is át fog.

Gőgös Zoltán a földeladásokról tartana népszavazást, az NVB korábbi állásfoglalásával szemben a Kúria zöld utat adott neki.

Megkérdeztük Nyakót, hogy az MSZP készen áll-e az aláírásgyűjtésre, ő erre azt válaszolta, neki és a pártnak is az a célja, hogy a fekete kedd után szerezzenek egy szomorú vasárnapot a Fidesznek. Szerinte a salgótarjáni események bizakodásra adnak okot.

Nyakóék egyébként azt kérdeznék az emberektől, hogy:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

A kiemelt képen Nyakó István próbál népszavazási kérdést leadni a fekete kedden, MTI fotó: Balogh Zoltán

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.