Közélet

Brüsszel beintett: Nincs tovább titkolózás Paks 2-ről

Paks 2-ről jó ideje megy a titkolózás, de az Európai Bizottság ezt most megelégelte: nyilvánossá kell tenni a projekt dokumentumait.

Kötelezte az Európai Bizottság a magyar államot szombaton, hogy fel kell oldalnia a Paks 2-ről, azaz a paksi atomerőmű bővítéséről szóló anyagok titkosítását – írja az Index. Az erről szóló törvényjavaslatot legkésőbb hétfőn be kell nyújtani a parlamentben.

A Magyar Nemzet azt írja, pontosan ki kell majd jelölni, hogy üzleti és nemzetbiztonsági okokból a szerződések milyen részeit kell titkosítani vagy kitakarni a dokumentumban, aztán nyilvánosságra kell hozni őket. Már márciusban el kéne fogadni a jogszabályt, így áprilisban nyilvánosságra kerülhetnek az eddig titkolt anyagok.

Jávor mószerolt először

Jávor Benedek PM-es európai parlamenti képviselő kezdeményezésére kezdte a bizottság még nyáron vizsgálni a titkosítást, Jávor pedig most azt mondta, amint lehet, ki fogja kérni a dokumentumokat Paks 2-ről. Szerinte ha a kormány trükközni akar majd, az EU kötelezettségszegési eljárást indíthat.

Egy eljárás már indult Paks 2 miatt Magyarországgal szemben. Akkor az EU azzal indokolt, hogy a kormány átlátható eljárás nélkül ítélte oda két új reaktor építését és ugyanennyi felújítását. Ez pedig nem felel meg az uniós közbeszerzési szabályoknak. A tiltott állami támogatást és a fűtőelemek beszerzését is vizsgálta már Brüsszel.

Gyurcsányék ugrásra készen

A Demokratikus Koalíció (DK) az első között ugrott a hírre, ők Jávor Benedek alól próbálták a szőnyeget kihúzni azzal, hogy Molnár Csaba DK-s EP-képviselő már tavaly márciusban bejelentést tett. Hozzáteszik, a nap- és szélenergiát pártoló párt

súlyosan elhibázottnak és károsnak tartja a Paks 2 beruházást, amely Putyin befolyása alá sodorja és évtizedekre eladósítja az országot, ráadásul elavult technológiát akar hazánkba telepíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik