Pénzügy

Az orosz hitelstop Paks II.-re nem vonatkozik

Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )
Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )

 

Az Oroszországi Föderáció Pénzügyminisztériuma az atomenergiainfo.hu szakportál megkeresésére azt a tájékoztatást adta, hogy Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes 2016. január 18-i nyilatkozata az Oroszország által külföldi országoknak nyújtott hitelek szüneteltetésére vonatkozóan csak az új hitelmegállapodásokra vonatkozik.

Az orosz pénzügyminisztérium közleménye szerint a Paks II projekt hitelszerződése esetében már egy elfogadott kötelezettségről van szó, amelynek felülvizsgálatáról nincs szó.

Oroszország Paks II-vel kapcsolatos hitelkötelezettségeit teljes terjedelmében a korábban aláírt kormányközi megállapodásnak megfelelően teljesíti – áll az orosz pénzügyminisztérium válaszában.

A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáról 2014. január 14-én aláírt magyar-orosz kormányközi szerződés alapján az orosz fél legfeljebb 10 milliárd euró hitelt biztosít 21 éves futamidőre átlag 4,5 százalékos kamatra a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartására, ami lehető teszi, hogy az új blokkok versenyképes áron tudják majd biztosítani Magyarország számára a villamos energiát. Ez a pénzügyi konstrukció azt is lehetővé teszi, hogy az új paksi blokk is kizárólagos állami tulajdonban maradhassanak. Pakson két, egyenként 1200 MW-os VVER-1200-as típusú nyomottvizes reaktor létesül, amelyek építése a tervek szerint 2018-ban kezdődik.

Az apropó, hogy egy nappal ezelőtt arról jött hír, esetleg felrúgnák az oroszok a paksi hitelt, és hogy erről is tárgyalhat Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. Az olajárak mélybe zuhanása és a gazdasági recesszió miatt Moszkva arra kényszerülhet, hogy nem ad hitelt más államoknak – közölte az orosz pénzügyminiszter-helyettes. A Portfolio.hu szerdán még azt írta, hogy az orosz sajtóbeszámolókból az nem derült ki pontosan, ez vonatkozik-e a korábbi megállapodásokra, de Szergej Sztrocsak igen komoran jellemezte az orosz költségvetés helyzetét.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik