Közélet

38 milliárddal tömi ki az állam a Kliket

Új vezető, új pénzmag érkezik a sulifenntartó vízfejhez, amit mostantól Áder János húga fog irányítani. Elmondta, fél, de örül.

A kormány összesen 38 milliárd forintos pluszforrást biztosít a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) számára, ez magában foglalja a 17 milliárdos adósság konszolidációját is – közölte Palkovics László oktatási államtitkár pénteken. Az államtitkár azt mondta, a kabinet biztosítja a Klik működéséhez szükséges forrásokat mind az elkövetkező négy hónapban, mind a már utána következő, de új szervezeti formában.

Az előző nap bejelentett változtatásokat indokolva kiemelte: a Klik létrehozása óta eltelt három év, át kellett gondolni a központ működését. Megerősítette, a Kliket július 1-től teljesen átalakítják, és egy olyan szervezet jön létre, ami nagyobb mértékben szolgálja az oktatás ügyét és nagyobb mértékben lesz partner az iskolák számára. Biztosítani kívánják a stabilitást mind a finanszírozásban, az irányításban, mind az egyes folyamatok területén.

Fél, de örül

Az oktatási államtitkár arra kérte Pölöskei Gáborné helyettes államtitkárt, hogy eddigi funkcióját felváltva töltsön be egy operatív posztot, irányítsa a Kliket, illetve kezdje el előkészíteni az átalakításokat. Pölöskeiné helyettes államtitkár, aki március 1-től irányítja a Kliket, három prioritást jelölt meg: a tartozások rendezését, a mindennapi működés biztosítását és július 1-re az új szervezeti keretek kialakítását.

Szerinte nagy a kihívás és a feladat, amit némi félelemmel, de örömmel vállalt el. Hozzátette, operatív embernek tartja magát és a felkérés is operatív munkára szólt. Kitért arra, hogy már 17 éve dolgozik a közigazgatásban, az oktatásirányítás különböző szintjein szerzett tapasztalatokat, amiket hasznosítani kíván.

Jenei, a nagy adósságfaragó

Palkovics László Jenei Zoltánról, a Pécsi Tudományegyetem kancellárjáról, aki miniszteri biztosként segíti az átalakításokat, elmondta, tavalyelőttig az intézmény adóssága 8 milliárd volt, ez tavalyra a tizedére csökkent. Szavai szerint ez bizonyítja, hogy Jenei egy nagy rendszer irányításában, egy nagy struktúrában való gondolkodásra, mint amilyen a Klik, mindenképpen alkalmas.

Jenei kiemelte, a következő hetekben áttekintik a Klik gazdálkodását, működési környezetét, és a több tízezres számlaállományt. Reményei szerint a számlák gyors rendezése helyreállítja majd a bizalmat a piacon a Klikkel szemben, és segítheti a belső működési nyugalom helyreállítását is. Feladatként jelölte meg az átlátható, szabályos és a működési szint valamennyi elemében következetes gazdálkodás megvalósítását. A feladat nagy, de hisz abban, hogy július 1-ig megvalósítható – idézi őt az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik