Közélet

Közel tízmillárdból erősít rá a kormány a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevének erősítésére

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 19. 06:47

A Campus Mundi Program keretében 2021-ig 9,2 milliárd forintot fordítanak egyebek között a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevének erősítésére és a külföldi hallgatók létszámának emelésére, közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre.

Az államtitkár a független Oláh Lajos kérdésére az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: az ösztöndíj formájában támogatott, kifelé irányuló mobilitás mellett segítenék a magyar felsőoktatás “nemzetköziesítését”. Ennek részeként támogatják a magyar és külföldi oktatási kiállításokon, állásbörzéken, szakmai rendezvényeken való egységes megjelenést, kiadványok elkészítését, terjesztését, a mobilitás és “nemzetköziesítés” kapcsán szükséges adatbázisok összehangolását, fejlesztését, és működtetését.

Segítik továbbá kutatások, képzések folytatását a magyar felsőoktatás nemzetközi hírnevének erősítése és a külföldi hallgatók létszámának emelése érdekében. Jelenleg az önköltséges külföldi hallgató száma a teljes hallgatói létszám 5,53 százaléka, jelezte Rétvári Bence.

Kifejtette: a Magyarországon önköltséges képzésen tanuló külföldi hallgatók száma a legfrissebb 2015. október 15-i statisztika alapján összesen 16 350, a Stipendium Hungaricum (SH) ösztöndíjjal itt tanuló külföldi hallgatókkal együtt összesen 17 581, de utóbbiak nem tekinthetők (önköltséges) hallgatónak, mert a képzés önköltségének az összegét a magyar állam költségvetése biztosítja.

Amennyiben a költségtérítéses és önköltséges hallgatókat összeadják, úgy ez az összlétszám: 24 885 (SH ösztöndíjjal itt tanuló külföldi hallgatókkal együtt összesen: 26 155.) – közölte a parlamenti államtitkár, aki kitért arra is, hogy a 2012-ben indított és uniós társfinanszírozással megvalósított Campus Hungary Program a hallgatói mobilitás ösztönzésén túl jelentős eredményeket ért el a magyar felsőoktatás jelenlétének növelésében a nemzetközi felsőoktatási térben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Apa lesz Tabáni István

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.