Közélet

A német önkormányzat átvenne a Kliktől egy iskolát Tatabányán

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 19. 10:33

Egy 270 fős általános iskolát átvenne a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Tatabányai Német Nemzetiségi Önkormányzat. Ehhez hozzájárult a város képviselő-testülete, egyúttal kötelezettséget vállalt az esetleges működési hiány pótlására, mondta el a polgármester pénteken az MTI-nek.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) tájékoztatása szerint az iskola Tatabánya egyik német nemzetiségű városrészében, Felsőgallán működik. Az intézmény összes tanulója a német nemzetiségi nyelvoktató program szerint tanul, a nyelvi bontás miatt az átlagos iskoláknál alacsonyabb csoportlétszámban.

A nemzetiségi törvény szerint a nemzetiségi önkormányzatok tarthatnak fent óvodát és iskolát, ehhez az állami költségvetés átlagbéralapú támogatást nyújt, valamint az egyházi fenntartókhoz hasonlóan tanulónként 160 ezer forint működési támogatást igényelhetnek.

A képviselők elé került előterjesztés szerint az országban 2014-től 11 iskola került helyi német nemzetiségi önkormányzatok fenntartásába. A tapasztalatok szerint az átvett iskolák finanszírozására – a működtetésben részt vevő önkormányzatok támogatásával együtt – a korábbihoz képest 20-30 százalékkal magasabb összeg jut.

“Az iskola finanszírozási helyzete lényegesen javul, az intézménnyel kapcsolatos hatáskörök újra egy helyi szinten választott önkormányzati testület hatáskörébe kerülnek” – hangsúlyozták a dokumentumban.

A szóban forgó iskola átvételéhez a 2016/2017-es tanévtől hozzájárult a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az átadásról szóló döntést az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes államtitkára hozza meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.