Közélet

PDSZ: ha Lázár nem érti, mi történik, akkor nem felelősen gondolkodó politikus, hanem kritikátlan kiszolgáló

tanar(210x140).jpg (Array)
tanar(210x140).jpg (Array)

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sajtónyilatkozatban reagált Lázár János a kormányinfón a pedagógusok kritikáival kapcsolatban elhangzott szavaira. Lázár János azzal érvelt, hogy mivel gyermekein keresztül maga is érintett a kérdésben, látja és tudja, mik azok a problémák melyekkel a pedagógusok küzdenek.

A PDSZ négy pontban foglalta össze megjegyzéseit a miniszter szavaival kapcsolatban. Mint írták:

  1. „A gyereket felhasználni politikai célra nem tisztességes dolog” – mondja. Egyetértünk. Azt talán miniszter úr sem vitatja, hogy az alacsony iskolai végzettség csekély társadalmi aktivitással jár, s az ilyen választópolgár könnyen manipulálható. Talán abban sincs vitánk, hogy a megváltozott közoktatási rendszerben az általános iskolát elhagyó diákok 2/3- a szakképzésben tanul tovább, melyben a közismereti tárgyak számát nagymértékben csökkentették. Többek között a nyelv és informatika órák számát is. Az innen kikerülő „eldobható szakmunkások” kiszolgáltatottjai a hatalomnak, hisz leginkább – a minden józan határon túlterjeszkedett – állam az, ami befolyásolja mindennapjaikat. Ez kizárólag az aktuális kormányzó politika érdeke.
  2.  Ha nem érti a pedagógusok elégedetlenségének okát, akkor tényleg nagy a baj. Ha nem látja, hogy a tiltakozók nem magukért, hanem éppen a gyerekekért, a közoktatásért, az ország jövőjéért demonstrálnak, akkor politikusi farkasvakságban szenved.
  3. Ha nem érti, hogy az – ismét 17mrd-os (rekord -) adóssággal küzdő KLIK nem hibajelzés, hanem maga a hiba, akkor nem felelősen gondolkodó politikus, hanem kritikátlan kiszolgáló.
  4. Ha nem érti, hogy a tankönyvpiac felszabadítása nem a tankönyves lobbi, hanem a közoktatás egészének eminens érdeke, akkor…

A szakszervezet szerint Lázár János nhagyon is érti a felsorolt problémákat, mivel kiváló képességű, jól képzett politikus, aki ha a kell, ígér,

ha kell (be)hízeleg, ha kell felvilágosult és közvetlen… s ha kell, akkor manipulál, félretájékoztat, fenyeget. Ahogy ezt teszi hetek óta.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik