Élő Közélet

Lázár: nem foglalkozom Habony Árpád magánéletével

A Kormányinfón kiderülhet, tesz-e valamit a kabinet a tanárok megnyugtatására, és hogy minek ment Orbán Moszkvába. Kövesse velünk.

Ezen a héten is eligazítást tart Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő arról, hogy miről és miért döntött a kormány. Mi hallgatjuk, hogy önök olvashassák: kövesse velünk az elhangzottakat.

Rend van és fegyelem

Az N1TV a gyilkossággal gyanúsított fideszes dunaújvárosi politikusról kérdezett, majd azt a kormány egyéb botrányos ügyei mellett sorolta fel.

Erre Lázár János úgy reagált, hogy érti a Jobbik kampányát, de inkább az ország dolgaival foglalkozzanak. Az N1TV riportere ezután jelezte, hogy ő nem folytat propagandát, de Kovács Zoltán minősítése szerint igenis propaganda médiumnak dolgozik.

Ezután még a Magyar Nemzet másik újságírója is kérdezett volna, amelyre a miniszter ugyan válaszolt volna, de a kommunikációs államtitkár közölte: nem fognak utat engedni annak, hogy egy laptól ketten is kérdezhessenek.

Rend van és fegyelem

– zárta a 40. kormányinfót Lázárt János.

Habony nem volt közvetítő

Habony Árpád tevékenységét Lázár János ismeri, és kiváló politikai szakértőnek tartja. Maga is kérdezte már különböző ügyekben. Ennek ellenére nem kap fizetést a kormánytól. Kérdésre reagálva Lázár János jelezte, hogy nem tud róla, hogy mediátorként részt vett volna a kormány és a főváros közti tárgyalásokon. Kovács Zoltán szerint ez azért is valószínűtlen, mert a megegyezés még decemberben megtörtént.

Káosz a Híd a munka körül

Híd a munkába programmal kapcsolatban elmondta, hogy már szinte kibogozhatatlanok a szálak, mindenesetre az Emmi vizsgálat még nem zárult le.

Baánnál nincs szó korrupcióról

Lázár szerint az, hogy magáncélra adta oda az intézmény épületét, az nem korrupció kérdését veti fel, hanem azt, hogy nem képes objektívan tekinteni a Szépművészetire.

Balog Zoltán adott egy fegyelmit. Mit tegyünk még? Tartsunk egy második esküvőt?

„Önnek van szépérzéke”

Az alákérdezős újságírónak nem ült fel a miniszter és hiába kérte kollégánk, hogy jöjjön át a pulpitus túloldalára megcsodálni az összképet. A parlamenti tudósító egyébként már Hódmezővásárhelyen és a Parlamentben is megnézte már Lázár irodáját, amely alapján állíthatja, hogy a tárcavezetőnek van szépérzéke. Kovács Zoltánnak kellet aztán leállítani a szenvedélyeket, és komolyabb kérdések felé terelni a tájékoztatót.

Nem került szóba „KGBéla”

Lázár János szerint nem került szóba a Jobbik politikusa, a kémkedéssel vádolt Kovács Béla, mert a Fidesznek és Orbán Viktornak nem szokása, hogy a hazai belpolitikai kérdéseket világpolitikai szintre vinnék.

Milyen hideg van Moszkvában?

Újságíró: Orbán cidrizett Moszkvában.
Lázár: mert hideg volt.

Aztán kiderült, hogy a tudósító miatt Paks bővítés miatt cidrizett a miniszterelnök, mert már talán nem is annyira örülne, hogy ha megvalósulna a beruházás.

Nincs elég pénze a Kliknek

A Kliknek nem az a dolga, hogy a sajtó kérdéseire válaszoljanak. Itt a nem is az a gond a szervezetnél, hogy nem elég átlátható a szervezet, mert tisztán látható, hogy nincs elég pénz. A fő gond azonban az, hogy az oktatás színvonala nem javult, a Klik nélkül és vele együtt is folyamatosan romlik a helyzet.

Készül a nullszaldós büdzsé

A Figyelőnek megerősítette, hogy a 2017-es költségvetést már hiány nélkülire tervezik, és a folyamatot majd márciusban kezdik el. A kormány fő törekvése, hogy ne legyen személyi és dologi hiány az önkormányzatoknál sem. A fejlesztéseket ezen kívülálló ügynek tartja.

Keleten is határzárra lesz szükség

Csongrád megye teljes határszakaszán megkezdődik a határzár építésének az előkészülete. Újságírói felvetésre egyetért, hogy a menekültkérdésben Németország folyamatosan ekézi Magyarországot a menekültválság kapcsán. Szerinte Ausztriából csak üzengetést kapnak.

Baán László téved: a Szépművészetinek nincs szüksége protekcióra

Nem foglalkozom Habony Árpád magánéletével, aki egyébként a barátom – közölte Lázár. Szerinte a Szépművészeti Múzeum kapcsán nyugtalanítja a helyzet. Elsősorban azért, mert a Nemzeti Galériával együtt a két múzeumot stratégiai intézménynek tartja.

Baán László téved amikor úgy gondolja, hogy bármilyen fejes együttműködésére lenne szükség a Szépművészeti jövője kapcsán. Mint stratégiai intézménynek nincs szükség személyes közreműködésre, protekcióra, mint a szocialista időkben. Ezzel az amúgy általa nagyra tartott intézményvezető legtöbbet a Szépművészetinek és a magyar kultúrának árt.

Lázár a kapavágásig foglalkozik Paks bővítésével

Az én mandátumom Paks ügyében az első kapavágásig szól – mondta a miniszter. Mindemellett semmilyen energiapiaci elképzelése sincsen a Miniszterelnökségnek. A cél azonban tiszta, a gáz-és áramszolgáltatás legyen állami kézben, és legyen olcsóbb.

A szankciók korlátozzák az orosz katonai beszállítókat

Orbán Viktor orosz útjáról ugyancsak kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy a katonai technika orosz beszállításról csak korlátozottan oszthat meg információkat. Annyit azonban elárulhat, hogy az Oroszország elleni szankciók mellett nem lehet szó komolyabb tenderről, de például a helikopterek karbantartása kapcsán az továbbra is elképzelhető, hogy a jelenlegi orosz technikát frissítsék.

17 milliárd a Klik tartozása

A Népszabadság korábbi kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Klik kifizetetlen számlái 17 milliárd forintot tesznek ki.

Nem lehet a gyerekekkel zsarolni

Lázár óva inti attól a szakszervezeteket, hogy a gyerekeket tolják maguk elé, és az ő sztrájkjukkal zsarolják a kormányt.

Mint két kisgyerek édesapja ő is naponta szembesül a magyar oktatás nehézségeivel. Tárgyalás és az együttműködés – ez a kormány javaslata a pedagógusoknak ehelyett. Eddig sem vitték és most sem visszük a politikát az iskolába, nem szabad gyerekeket felhasználni politikai célokra – mondta a miniszter.  Mindemellett megértést kér a szülőktől és a szakszervezetektől. Nincs lehetőség újabb 15-20 százalékos béremelésre, de a szakmai viták előtt nyitva a kapu. A Klik nem egy hibátlan szervezet, de az állami fenntartói jog megkérdőjelezhetetlen – ez nem képezheti vita tárgyát.

Második védvonal

A balkáni országoknak segítséget kell nyújtani, Görögország után második védelmi vonalra is szükség van – mondta Lázár János. Nem arról van szó, hogy vagy Görögországot védik, vagy a második védvonalat hozzák létre, mindkettőt meg kell valósítani – hangzott el. Arról szó sem lehet, hogy az EU-tagállamok akaratával ellentétesen szétosszák az “illegális bevándorlókat”. Az elmúlt egy évben semmi olyat nem tett Brüsszel, ami Magyarországot, vagy Európát megvédené, most a 2016-os krízis előtt állunk, jó lenne, ha érdemi lépés történne Brüsszelben a helyzet kezelése érdekében.

Mesterséges szembeállítás

Európai kérdésekről is szó esett Moszkvában. Lázár, aki maga is részt vett a találkozón, azt mondta: Oroszország kifejezetten érdeklődött az európai viták lényege iránt a menekültválság tekintetében. Tájékoztatták Oroszországot arról, hogy hazánk és a V4-ek nem akarnak új törésvonalat, az európai egység fenntartása az érdekünk.

Mesterségesen próbálják szembeállítani a V4-ek álláspontját Merkel politikájával – jelentette ki Lázár.

Az évszázad üzlete

Magyarország számára az orosz-magyar viszony kiemelten fontos, vannak stratégiai aspektusai is az együttműködésnek. A magyar cél a stabil együttműködés, hazánk olyan külpolitikai stratégiát követ, melyben mindenkivel tárgyalni szeretnénk, az együttműködést a szomszédokkal, nyugati és keleti szövetségesekkel is fenn kívánják tartani. A világot fenyegető konfliktusok rendezésében is szükség van az oroszokra. Az EU versenyképessége, világpiaci helyzetének erősítése nehezen képzelhető el orosz energia nélkül – mondta Lázár.

A magyar kormány örömmel nyugtázta, hogy Oroszország megerősítette elkötelezettségét a paksi bővítés iránt. Oroszország kész megépíteni az új blokkokat, rendelkezésre áll a szükséges fedezet, ami a beruházás fedezetének 80 százalékát jelenti. Lázár is az évszázad üzletének nevezte az orosz hitelt. Orbán Viktor arra utasította a kormányt, hogy Magyarország is maradéktalanul teljesítse kötelezettségét, megindul a beruházás tendereztetése, az Európai Bizottsággal folyamatban lévő ügyeket is igyekeznek rendezni.

2019 végéig földgáz-ellátási szerződést kötöttek.

Együttérzés

Lázár János aljas támadásnak nevezte a szerda esti ankarai merényletet, a kormány minden magyar nevében együttérzését fejezi ki a törököknek. A terror a magyar kormány álláspontja szerint megengedhetetlen és tűrhetetlen, noha hétköznapi fenyegetést jelent.

Olvasói sztorik