Közélet

Éhségsztrájkra is készek a pécsi buszsofőrök

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2016. 02. 17. 17:57

Egy éve vár értékelhető bérajánlatra a pécsi tömegközlekedési cég szakszervezete, mindhiába. Egyelőre sztrájkkészültséget hirdettek, de a két nap alatt összegyűlt aláírásokból kiderül: a sofőrök több mint fele bármikor kész egy éhségsztrájkra is.

Hofekker Ferenc, a pécsi tömegközlekedési társaság, a Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet (FDSZ) elnöke elmondta: szerdán újabb sikertelen bértárgyalást tartott a társaság és a szakszervezet.

Egy éve várunk egy tisztességes ajánlatra, a bérek emelésére, mondta Hofekker, majd hozzátette:

Ez igazából inkább bérrendezés lenne, hiszen vannak olyan kollégák, akiknek éves szinten 200 ezer forinttal vagy annál is többel csökkent a bruttó fizetése.

A szakszervezeti vezető szerint ennek magyarázata a fonódó hálózatban és a munkaszervezésben keresendő.

Leegyszerűsítve a dolgot: számos sofőr több munkáért kevesebb bért visz haza.

A szakszervezeti vezető úgy véli, méltatlan és megalázó, ahogy a dolgozókkal bánnak.

Miközben a korábbi évek 1,5 és 1,9 milliárd forintjával szemben 2016-ban két cégen keresztül már 2,4 milliárd forintot önt a város a pécsi tömegközlekedésbe, a dolgozók ebből mit sem éreznek, sőt.

Az elnök hozzátette: egyre elkeseredettebb hangulat, sokan elmennének, vagy már el is mentek a cégtől, így jó szakemberből, akik ismerik a várost és jól képzettek, egyre kevesebb van.

A városvezetés többször kijelentette a buszos cég elfoglalása után, hogy fontosak a dolgozók, de ebből semmi sem látszik. Miközben méregdrágán vásárolnak használt buszokat, egy éve nem reagáltak érdemben a felvetésünkre. Szerintem nagyon türelmesek voltunk.

A szakszervezet elnöke lapunknak elmondta: a végletekig elkeseredett dolgozók éhségsztrájkra is készek, ha nem sikerül értékelhető eredményt elérni. Erről tanúskodik 180 aláírás, ami a sofőrök több mint felét jelenti. A szignók két nap alatt gyűltek össze, a szám ennél csak nagyobb lesz, tette hozzá Hofekker Ferenc.

Kiemelt kép: innen

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.