Közélet
A Magyar Posta hiteles dokumentumokat készít és továbbít elektronikus úton

Törvénymódosítással védik a postát a versenytársaktól

24.hu
24.hu

2016. 02. 09. 18:38

Hiába állami cég, a jövőben nem lenne köteles minden adatot nyilvánosságra hozni.

Módosíthatják a postai szolgáltatásokról szóló törvényt a fideszes Németh Szilárd kezdeményezésére – a kedden benyújtott törvényjavaslat értelmében a Magyar Posta nem lenne köteles nyilvánosságra hozni olyan adatokat, amelyek „aránytalan sérelmet” okoznak az állami vállalat üzleti tevékenysége szempontjából. „Aránytalannak kell tekinteni a sérelmet különösen akkor, ha az adat megismerése bármely piaci versenytárs számára indokolatlan előnyt jelenthet” – áll a javaslatban.

Ha az új szabályt elfogadják, az már azokra a közérdekűadat-igénylésekre is vonatkozik majd, melyeket a törvénymódosítás hatályba lépése előtt kezdeményeztek.

A törvénymódosítást feltehetően az indokolja, hogy a Magyar Posta konkurenciát kap – még szeptemberben számoltunk be arról, hogy új szolgáltató jelenhet meg a piacon. A City Mail Hungary Kft. ráadásul a legjövedelmezőbb szektorban törne az állami cég babérjaira: a nagyvárosokban kézbesítene legfeljebb 50 grammos levélküldeményeket, míg a Magyar Postának a kisebb településeken is el kell látnia ezt a feladatot, ahol annyira nem éri meg.

A Parlament honlapjára kedden egy másik törvénymódosító javaslat is felkerült: a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvényt úgy módosítanák, hogy az az adózó, aki az olimpiai pályázat lebonyolításáért felelős nonprofit gazdasági társaságot támogatja, társasági adókedvezményre jogosult. Ez a társaság a Budapest 2024 Nonprofit Zrt., melynek igazgatóságában Schmitt Pál is helyet foglal, erről itt írtunk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.