Közélet

Norbi: Rafkós vagyok

Kihagyták egy kampányból, de vele nem lehet elbánni. Kecsöpök háborúja. Interjú.

Leverték a Norbi Update-et.

Attól azért messze vagyunk.

Úgy volt, ön lesz egy hét éve működő egészségügyi szűrőprogram főtámogatója, ám a többi szponzor – a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, az Országos Élelmiszer- és Táplálkozástudományi Intézet, az Unilever és a Nestlé – „szakmai, etikai és erkölcsi okokra” hivatkozva kifúrta a csapatból. Nagyon utálhatják.

Ez nem utálat kérdése.

Tesz azért az utálatért. Például korruptnak nevezte a dietetikusok szövetségét.

A dietetikusok szövetségét nem neveztem korruptnak! Én általában a korrupció ellen harcolok. Olyanok ellen, mint amikor egy elvileg az egészséges életmódért harcoló szakmai szervezet, melynek édességgyártó a főtámogatója, az édességgyártók által támogatott üzenetet helyez el a köztudatban. Na, az körülbelül olyan, mintha a tüdőgyógyászok szövetsége főtámogatója a dohánygyártók szövetsége lenne. Szörnyű összefonódás. Na de menjünk kronológiában. Évek óta keres minket ez a program, de eddig valahogy nem jutott el hozzám a dolog, ám most végre megállapodtunk. Ötmillió forintot fizettem volna, ennyit kell adni, hogy főtámogató lehessen az ember, ennyit adnak a többiek is. Én annyiban vagyok különb, hogy hoztam még egyszer ötmillióval a Teletálat is, a mi ételszállítónkat. Plusz ígértem, kétszáz szűrőhelyszínen képviseltetjük magunkat, a kiemelt helyszíneken Rékával óriási ingyentornákat tartunk a lakosság számára. Plusz több a sajtónk, mint az egész szűrőprogramnak, meg ott a másfél milliós Facebook-táborunk segíteni.

Folyamatosan üti-vágja az élelmiszerpiac többi szereplőjét, csodálkozik, hogy nem akarnak pajtáskodni önnel?

Megállapodtunk a szervezőkkel, kezet fogtunk, fotózkodtunk, kitettük a képet a Facebookra, majd két nap múlva leírják nekem, hogy kiborult a dietetikusok vezetője, és belső tiltakozó kartellt szervezett ellenem. Nem a szűrőprogram számít nekik! Tíz éve tesznek nekem keresztbe! A dietetikusok szövetsége nem ellenem, hanem a korszerű, alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás ellen harcol. Az ellen, hogy bárki kimondja az igazságot, miszerint a cukorfogyasztás megöli az embereket.

Ön méregárusoknak nevezi mindazokat, akik cukrozzák termékeiket, meg azokat is, akik bármilyen finomított szénhidrátot használnak. Ha gyilkosok, miért közösködik velük?

A cél, vagyis a szűrőprogram sikere szent számomra.

Én gyilkossal biztos nem alapítanék lapot, legföljebb kommandóssal.

Nem én tartom őket gyilkosnak, hanem a szakma.

Ki a szakma?

A Kalifornia Egyetemnek van egy társadalmi akciója a cukormentességért, melyben száz olyan betegséget ír le, amit a hozzáadott cukor és a finomított szénhidrát okoz.

Más egyetem, más szervezet meg azt mondja, ésszerű mennyiségű cukor, liszt igenis fogyasztható, a túl sok pedig mindenből sok. A minap láttam egy kólázó orvost, túlélte.

Nekem az igazság számít. Az eredményeim engem igazolnak. Nem tudtam volna ilyen sok embert lefogyasztani, ha kicsit is engedek az elveimből. Én egyetlen más programban sem toltam el magamtól se a Nestlét, se az Unilevert, még akkor sem, ha a színpad mögött nem is köszöntünk egymásnak.

Ha az ember gyilkosnak, pláne tömeggyilkosnak tart valakit, a minimum, hogy nem köszön.

Én nem mondtam, hogy tömeggyilkosok.

De.

Nem. Én azt mondtam, hogy azok a tömeggyilkosok, akik azt pumpálják a népnek, hogy finomított cukrot kell enni.

Nem tudom, gyilkosság-e finomított cukor fogyasztására buzdítani a népet, de azt látom, hogy a nevezett cégek folyamatosan reklámozzák finomított cukorból készülő termékeiket. Vagyis – ha elfogadom, elfogadnám az ön érvelését – tömeggyilkosok.

Én azt egyetlen mondatban sem mondtam ki konkrétan, hogy például a Nestlé tömeggyilkos.

Rafkós.

Igen, attól sokkal rafkósabb vagyok.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Feszt hergeli a konkurenciát. A minap is kitett egy videót, amiben egyik nap a saját pogácsáját ette, másnap az egyik nevesített konkurenciájáét. Mindkétszer étkezés előtt és után vércukorszintet mért magán. Persze az jött ki, hogy a konkurens pogi jobban emeli a vércukorszintet. Korrekt?

Korrekt.

A videó közben végig látható a konkurens pogácsás zacsija.

De nem minősítem. Csak megmértem a vércukorszintemet. Ha végignéz egy autótesztelést, ahol kipróbálnak egy Fordot, egy Golfot meg egy Suzukit, ott is kihozzák az egyiket győztesnek.

De azt a tesztet nem a Ford, a VW vagy a Suzuki elnök-vezérigazgatója végzi. Hanem egy legalábbis elvileg független intézet.

Én jártam olyan Audi-teszten Berlinben, ahol Mercedest és a BMW-t is teszteltünk.

Miért önt rúgták ki a szervezők? Miért nem a dietetikusokat meg a cukrosokat?

Vajon miért?

Norbi kétszer ötmilliója az tíz, a másik oldal négyszer ötmilliója az húsz, húsz nagyobb, mint tíz, hát, Norbi, szevasz. Így?

Nagyjából. Egyébként nyolcvanhárom szakmai szervezet vesz részt a programban, és ebből mindössze három mondott ránk nemet.

Kizsugázták a szűrőprogramból, folt esett az Update becsületén. Fordul bírósághoz, Gazdasági Versenyhivatalhoz?

Mint cég az összes szükséges jogi lépést megteszem.

Konkrétan?

Nem fejtem ki. Ez egy gerinctelen bojkott, amiben nem én vagyok a károsult, hanem az emberek, akik nem találkoznak velünk, és így nem kapnak tőlünk semmit.

Ahogy önt ismerni, ebből is jól fog kigurulni: spórol ötmilliót és pár ingyenfellépést, viszont a reklámot, a sajtónyilvánosságot megkapja.

Szívesen nyilatkozom.

Az édességgyártók és a pogácsagyárak barátságát elveszítette. De érte ennél komolyabb csapás is a közelmúltban: oda az Agassival kötött barátsága. Pedig bő egy éve, amikor a jeles teniszező lett a Norbi Update reklámarca, ölelgették egymást a kamerák előtt. Három évre szólt a szerződés, ám decemberben elváltak útjaik. Haraggal?

Most is jó barátságban vagyunk.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ön az ünnepélyes bejelentésen még így fogalmazott: „Magyarország ezeréves történelmében ilyen erős ember nem állt magyar cég élén… Együttműködésünket nem a pénz, hanem a szeretet és az egészséges társadalom víziója tartja össze.” A szeretet vagy a vízió illant el?

Együttműködésük nem hozta a várt növekedést. Pont. Egyszerű matek. Békében váltunk el.

Elkalkulálta magát?

A Buda-Cash bedőlésével nem lehetett kalkulálni, és az rendesen elvitte a mi lóvénkat is.

Ott mennyi égett el önnek?

Nem publikus.

Ha nincs az a csőd…

Akkor a mai napig élne Agassival az együttműködés.

Azt olvasni, hogy másfél-kétmillió dollárt kapott volna Agassi.

A töredéke az igaz.

Annak a töredéknek csak a harmadát kellett kifizetni?

Körülbelül.

Ha ez nem lenne elég, mindeközben a Norbi-részvények ára 990 forintról 370 forintra zuhant.

Nehéz napokat éltünk.

Talpon marad az Update?

Nagyon stabil lábakon állunk, most is növekszünk, ha kisebb léptékben is, hála Istennek… De most őszintén: önnek mi a véleménye? Mi ez az egész?

A konkurencia berágott önre a személyeskedő marketing miatt. Most megmutatják, kinek keményebb a pogija.

De hát nem hazudtam!

Igazán elvégezhetnék ellenőrzött körülmények között is azt a pogiteszet, húsz-harminc emberen.

Én benne vagyok. Nekem jönne jól az eredmény!

Biztos benne?

Halálosan. Én azon az emlegetett pogácsateszten megettem húsz deka finomított lisztet! Többet, mint az elmúlt tíz évben!

Mindent a tudományért. És hogy érezte magát utána?

Szarul.

Tényleg?

Aha. Szédültem, hőhullámom, éhségrohamom volt.

Ötödkiló liszttől éhségroham?

Két órával később. Az inzulinhullám miatt. Az okozza a hízást meg a többletfogyasztást. Erről szól.

És most? Mi a válasz az inzulinhullámra? Szívatáscunami?

Még ütősebb leszek, azt ígérhetem.

Kecsöpök háborúja?

Kecsöpteszt nem, de egy cukrozott, finomított gabonapehely teszt jöhet.

Föladja nekem a leckét.

Mert?

Fogalmam sincs, hogyan kell írni azt, hogy finomított gabonapehely teszt. Mindegy, majd kinézem a helyesírásiból. Szóval kinek fájna az a teszt? A Nestlének?

Nekem mindegy, kinek fáj. Tőlem a Kellogg’s-nak is fájhat. Tök mindegy… De lehet, nem is fog nekik fájni. Meg kell nézni, mit csinál a vércukorral. Lehet, hogy az övék a jobb. Haha.

Tényleg rafkós.

Az vagyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik