Közélet

Távozik Czunyiné

Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz. A Klik nem szűnik meg, de átalakul - lazítanak a pórázon. Orbán a posztról távozó politikus kezét sem engedte el.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár ezentúl oktatási államtitkár lesz, elődje, Czunyiné Bertalan Judit pedig a digitális tartalomfejlesztésért felel kormánybiztosként – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Budapesten. A köznevelési kerekasztal keddi alakuló ülését már Palkovics László vezeti majd.

A miniszter kérdésre válaszolva azt elmondta: a kormányfő, akivel a változtatásokról egyeztetett előző nap, nem fogalmazott meg kritikát Czunyiné Bertalan Judit munkájával kapcsolatban, sőt ragaszkodott ahhoz, hogy az eddigi államtitkár a köznevelés területén komoly szerepet kapjon.

Balog Zoltán jelezte: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ nem szűnik meg, de átalakul. Az intézményvezetők nagyobb hatáskört kaphatnak – mondta, hozzátéve, hogy várhatóan szeptembertől olyan kerettel rendelkezhetnek majd, amely a kisebb beszerzéseket lehetővé teszi számukra. Átgondolják a minősítési rendszert is.

MTI / Máthé Zoltán
MTI / Máthé Zoltán

Az MSZP szerint Czunyiné Bertalan Judit távozása törvényszerű, de a közoktatás mai helyzetének kialakulásáért az öt éve miniszteri posztban lévő Balog Zoltánt terheli a felelősség, ezért távoznia kell.

A helyzet rendezésének igazi gátja ma Balog Zoltán, a pedagógusok, szülők és diákok az ő keze munkája ellen tiltakoznak, és Balog Zoltán az, aki körömszakadtáig ragaszkodik bukott kísérletéhez, a Klikhez, az egész működésképtelen és torz rendszerhez

– fogalmazott Tóbiás József közleményében, hozzátéve, Czunyiné Bertalan Judit távozásával nem történik semmi érdemi változás.

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány oktatáspolitikájának egyértelmű bukása elhozta az első vezéráldozatot. Szerintük a helyére már meg is találták a következő fideszest, aki hitegetheti a tanárokat, Palkovics Lászlóé e “megtisztelő” cím. Mindemellett az ellenzéki párt úgy véli, mindenki tudja, hogy a közoktatás tönkretételéért nem egy államtitkár a hibás, hanem maga a rendszer: az a miniszterelnök, aki mindig mindent jobban tud mindenkinél, és képes a legkárosabb döntéseket is végigvinni a teljes szakma tiltakozása ellenére is. A fideszes kevesek tetszőlegesen cserélgethetőek Orbán sakktábláján, ez azonban csak a változás díszletére elég az elárult sokaknak szánt színjátékban.

Az Együtt szerint nem elég a vezetőt lecserélni, valódi változások kellenek. Arra szólítják fel a Fidesz-kormányt, hogy ne alibi fórumokat és kamu kerekasztalokat szervezzenek, hanem kezdjük el kialakítani a nemzeti konszenzuson alapuló új közoktatási rendszer alapjait. Ha ehhez kezd hozzá, az Együtt sok sikert kíván az új államtitkárnak. Palkovics László kapcsolatban sem optimisták, aki szerintük a felsőoktatásban az erővel kikényszerített átalakítások élharcosának bizonyult.

Nem sok jót várhatunk tehát az új államtitkártól. Ha viszont azt folytatja, amit Hoffmann Rózsa elkezdett, Czunyiné Bertalan Judit pedig folytatott, ő is meg fog bukni

– írták.

A Jobbik úgy véli, Czunyiné Bertalan Judit menesztése szükséges, de nem elégséges: alapvető szakmai változtatásokra is szükség van. 2013-ban még azzal érvelt a minisztérium, hogy a köznevelés irányításának feladata egész embert kíván. Úgy látszik, mára nem tartják ilyen fontosnak ezt a területet, hiszen ismét a felsőoktatással közös vezetés alá helyezik.

A párt valódi nemzeti konzultációt indít az oktatásról is, hogy a szakma bevonásával, az emberek véleményének ismeretében tudjon felkészülni a programalkotásra, és a 2018-as választásokon a Fidesz váltópártjaként megalapozott programmal álljon a választópolgárok elé.

– áll a közleményükben.

Korábban Orbán a Bibó kollégiumban, zárt körben így beszélt a távozó államtitkárról:

Itt van például, aki szerintem az egyik legtehetségesebb politikus, nemcsak a nők között, hanem általában. És akiből cserebogár is lehet akár. Aki az oktatási ügyeket viszi. De ha most azt mondaná, hogy úgy érzi, képes a miniszteri feladatok ellátására, azt mondanám neki, hogy még korai, még ne vállalja. Szerintem is alkalmas, de várjunk vele.

A szerdai tüntetés nyomán többen követelték a közoktatási államtitkár távozását, de ez a hvg.hu szerint amúgy is napirenden szerepelt.

Czunyiné Bertalan Judit

A Komárom-Esztergom megyei Bokodon született 1974. augusztus 6-án. 1998-ban a Károli Gáspár Református Egyetemen történelem, majd 1999-ben magyar szakos tanárként végzett. Bokodon él családjával és házasságából két gyermeke született. 2003-ban a Szegedi Tudományegyetemet is elvégezte, ahol jogászi képesítést szerzett. 1998 és 2008 között a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karon oktatóként dolgozott. 2004-ben lépett be a Fideszbe, 2006 óta Bokod önkormányzati képviselője és 2010 óta országgyűlési képviselő. 2011-től kormánymegbízottként tevékenykedett, majd 2014. június 15-től az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkárának nevezték ki.

Palkovics László

1965. február 3-án született Zalaegerszegen. Széchenyi-díjas magyar gépészmérnök, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 2014-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkára. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslata alapján, a járműiparban elért kiemelkedő kutatási eredményei, valamint példaértékű iskolateremtő tevékenységének elismeréseként 2013. augusztus 21-én a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést átvette.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik