Közélet

Beállított a saját temetésére egy asszony

Az utca túloldalán egy autóban ülve figyelte, ahogy a gyászoló vendégek lassan elszállingóznak a Melbourne egyik kertvárosában álló házából. A társaság az ő búcsúztatásáról indult haza. Amikor az utolsó vendég is elment, végre meglátta azt, akire várt, a férjét.

„Meglepetés, még mindig élek” – lépett oda a megdöbbent férfihoz, aki nem jutott szóhoz, meg kellett érintenie a nő vállát, hogy elhiggye, nem kísértetet lát.

„Bocsáss meg, mindent megbántam” – hebegte a Balenga Kalala amikor végre rájött, hogy a valóban a felesége áll mellette. De akkor már túl késő volt. Noela Rukundo már jó előre értesítette a rendőrséget.

Balenga Kalala (fotó: Facebook)
Balenga Kalala (fotó: Facebook)

A történet öt nappal korábban kezdődött. A házaspár Burundiba, Noela szülőföldjére utazott, a nő mostohaanyjának temetésére. A szertartás után, a fizikailag és lelkileg is kimerült asszony lepihent a szállodában. Férje azonban meggyőzte, hogy jót tenne neki, ha kicsit kiszellőztetné a fejét, ezért sétálni indult.

Alig lépett ki a hotelből, szinte a semmiből mellette termett egy férfi és fegyvert szorított az oldalához. „Ne merj sikítani, mert azonnal véged. Lehet, hogy engem elkapnak, de addigra biztosan halott leszel” – mondta.

Noela hagyta, hogy a támadója egy autóhoz kísérje, amiben már várták a társai. A nő szemét bekötötték, majd úgy félórányi autózás után megálltak, a nőt egy épületbe tuszkolták, majd egy székhez kötözték.

„Bolond vagy asszony” – mondták neki – „a férjed küldött minket, hogy megöljünk.” Az asszony azonban nem hitt nekik. Az egyik emberrabló erre elővette a telefonját, és felhívott valakit. „Öljétek meg” – hallatszott Kalala hangja a vonal túlsó végéről.

Balenga Kalala és Noela Rukundo esküvője (fotó: Facebook)
Balenga Kalala és Noela Rukundo esküvője (fotó: Facebook)

A gengszterek azonban nem akarták megölni az asszonyt, csak a férje pénzét akarták. Különben is régről ismerték Noela bátyját. Egy ujjal sem bántották az asszonyt, két nap múlva pedig szabadon engedték. Egy út mellett rakták ki, adtak neki egy mobiltelefont, a férjével folytatott telefonbeszélgetéseik felvételét, és a bizonylatot, amelyik igazolta, hogy Kalala 7000 ausztrál dollárt (1,3 millió forintot) utalt át nekik a munkáért. „Menj vissza, és mond el a hozzád hasonló ostoba nőknek, hogy mi történt veled” – búcsúztak.

Noela a kenyai, és a belga követségek segítségével jutott haza, de érkezését titokban tartotta. Megtudta, hogy a férje megtörten meséli minden barátnak és ismerősnek, hogy ő meghalt Afrikában egy szörnyű balesetben.

A asszony a lelkipásztorához ment, elmesélte neki a történteket, és megkérte, hogy segítsen a férje megleckéztetésében. A pap vállalta a feladatot, és meggyőzte Kalalát, hogy ha holttest nélkül is, rendezzenek illő búcsúztatást a tragikusan elhunyt asszonynak.

Kiderült, hogy Kalala azért akarta megöletni a feleségét akivel nyolc gyereket neveltek (három közös, és öt van Noela előző házasságából), mert azt hitte, hogy a nőnek viszonya van, és el akarja hagyni őt egy másik férfiért.

„Néha az ördög megszállja az embert, és ráveszi, hogy tegyen meg dolgokat. Az ember pedig csak az után kezd gondolkodni, hogy már megtette, amit nem lett volna szabad” – nyilatkozta Noela a BBC-nek. Elmondta, hogy az addigi élete örökre elveszett, minden éjjel újraéli azt a két napot, amikor az emberrablók fogságában volt. Állandóan a fülében cseng a férje hangja, amint azt mondja: „öljétek meg!”

Balenga Kalala tárgyalása jelenleg zajlik egy melbournei bíróságon. De koránt sem biztos, hogy az ítélettel a fura történet véget ér. Noela Rukundo ugyanis már több fenyegetést is kapott a városban élő kongói közösségtől, amiért feljelentette a férjét.

(via Washington Post)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik