Közélet

Újraindítják a holokausztpert a MÁV ellen

A fejlesztési tárca tudomásul veszi az az amerikai fellebbviteli bíróság döntését, de szerintük a magyar bíróságnak kellene eljárnia.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) meggyőződése, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk – reagál a Magyar Nemzetnek a minisztérium a múlt pénteki amerikai döntésre. A Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság ugyanis újratárgyalásra visszautalta első fokra azt a pert, amelyet még 2010-ben indított holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja a magyar állam, a MÁV, illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt. (a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódja) ellen.

A 14 felperes azzal vádolta meg az alpereseket, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában. Közülük 12-en élték túl Auschwitzot vagy valamelyik más haláltábort. Négyen amerikai, ketten kanadai, heten izraeli állampolgárok, egy közülük pedig osztrák. A 2010-es keresetben 5 millió dollár (1,4 milliárd forint) vagyoni kártérítést követeltek.

Az NFM szerint a fellebbviteli bíróság múlt pénteken a nem vagyoni jellegű igények tekintetében helybenhagyta a permegszüntetést, Magyarországgal szemben teljes körben megszüntette az eljárást.

A magyar állam az ügyben eljárt nemzetközi ügyvédi irodának (Weil, Gotshal & Manges) 2011 óta összesen mintegy 38 millió forintot fizettek ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik