Közélet

Lázár továbbra is kitart a bírók kritizálása mellett

Szerinte ha a törvények nem teszik lehetővé a felelősök megtalálását, meg kell változtatni a jogszabályokat.

„A politikusok nem befolyásolhatják a bírák ítélkezési munkáját, de az embereknek nem tiltható meg, hogy elmondják véleményüket a bíróságok döntéseiről” – mondta Lázár János egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon.

„Az embereknek fogytán a türelme és a bizalma, az igazságérzetükkel ellentétes döntések pedig megrengethetik az igazságszolgáltatásba vetett hitüket” – jelentette ki, majd hozzátette: „a politikusok nem dughatják homokba a fejüket”. Szerinte ha egy súlyos ipari vagy természeti katasztrófa nyomán nem teszik lehetővé a törvények, hogy kiderüljön, kit terhel a felelősség, akkor meg kell változtatni a jogszabályokat.

Több bírói szervezet is felemelte szavát az elmúlt napokban, miután Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke azzal állt a nyilvánosság elé, hogy parlamenti vitanapot kezdeményez a vörösiszap-perben és a Hagyó-ügyben keletkezett ítéletek miatt, melyeket felháborítónak nevezett.

Magyar György ügyvéd a vörösiszap-perben született döntést úgy magyarázta, hogy a bíróság nem azt állította, hogy nincs felelőse a katasztrófának, hanem azt, hogy nem az a 15 ember felel érte, akit az ügyészség a vádlottak padjára küldött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik