Közélet

Petíció indult a csepeli HÉV-ért

Elég sok és jó észérvet is felhoztak a csepeli HÉV-et féltő civilek, akik petíciót indítottak: mi lesz a bringaszállítással, a menetidővel és a járatsűrűséggel, pláne olimpia idején?

Egyből pártpolitikai vitává vált a főváros koncepciója, ami a csepeli HÉV-ből a belvárosba is közlekedő villamost csinálnia a megpályázott nyári olimpia miatt. Az ellenzék hevesen kikelt az ellen, hogy a helyiérdekű vasút megszűnjön, míg a kormánypártiak szerint nem is olyan ördögtől való ötlet ez.

Az egészet bonyolítja, hogy a HÉV-vonalakat hamarosan átveheti a MÁV a főváros és az állam megállapodásának köszönhetően, viszont a csepeli az egyetlen HÉV-vonal, ami a főváros határain belül jár, így ez megmenekülhet ettől.

A pánikot jól jelzi, hogy a Petíciók.com oldalon feltűnt egy aláírásgyűjtés a HÉV megszüntetése ellen. A Mentsük meg a csepeli HÉV-et!! című felhíváshoz eddig 204-en csatlakoztak. Egyes kommentelők szerint kevés dolog működik normálisan Csepelen, ilyen a HÉV, és azt is elvennék. Egy másik kommentelő azt írja, ha kell, ő kiláncolja magát a HÉV-hez tiltakozásként.

Többen a megnövekedő menetidőre panaszkodnak, mondván most a HÉV 8-900 embert visz a belvárosba kevesebb, mint negyed óra alatt, a villamos meg úgyse járna hóban-fagyban, lassabb és kisebb lenne. Egyesek szerint ha lenne olimpia, egy percnél is sűrűbb követési idővel kéne a villamosoknak járni, hogy elszállítsák a HÉV kapacitását. De persze ez a komment is elgondolkodtató:

Ennél rövidebb útvonal nincs, kerékpárt villamoson nem lehet szállítani, a Nemzeti Színház pedig később épült, mint a csepeli hév.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik