Közélet

A kutya se tanul idegen nyelvet nálunk

nyelvtanulás (nyelvtanulás)
nyelvtanulás (nyelvtanulás)
Rosszul áll az ország a nyelvtanulásban és ez már a középiskolában elkezdődik. Az Eurostat adatai szerint a hazai 11-14 évesek mindössze 6,3 százaléka tanul legalább két idegen nyelvet.

Nyelvtanulásban elmarad Magyarország a többi uniós országtól az Eurostatnak a középiskolások körében végzett 2014-es felmérése alapján – közölte az Európai Bizottság az Európai Unió statisztikai hivatalának hétfőn közzétett elemzéséről.

Az Eurostat szerint a 11-14 éves középiskolások alig 6,3 százaléka tanul kettő vagy több idegen nyelvet Magyarországon. Amíg ez az arány a környező országok közül Ausztriában mindössze 9,5 százalék, addig Romániában 95,6 százalék, Olaszországban 98,4 százalék, Észtországban 96,3 százalék volt 2014-ben. A listát Luxemburg vezeti, ahol a középiskolások 100 százaléka tanul kettő, vagy annál több idegen nyelvet.

Az elemzésből kiderül, hogy a legnépszerűbb idegen nyelv az angol, amit minden uniós tagországban a legtöbben választanak, ezt a francia, majd a német, a spanyol, az orosz és az olasz követi. Az elemzés szerint Magyarországon a 11-14 évesek 90,2 százaléka tanul egy idegen nyelvet. Az uniós statisztika szerint a magyar diákok leginkább az angolt vagy a németet választják – írja az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik