Közélet
balog zoltán (Array)

Balog: örömmel fogadta az EMMI a miskolci tanárok levelét

24.hu
24.hu

2016. 01. 29. 11:17

Csökkentenék a tanárok adminisztratív terheit és örülnek, ha leülnek velük tárgyalni egy kerekasztalhoz - derült ki Balog Zoltán közleményéből.
Korábban a témában:

A kormány minden felvetést megvizsgál, ami a gyerekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja – írta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. A miniszter örömmel olvasta a miskolci és a zuglói tantestület levelét, amikben a helyi pedagógusok pozitívan fogadták a minisztérium által kezdeményezett Köznevelési Kerekasztalt.

A kerekasztal elindításával az a tárca célja, hogy őszinte és nyitott fórumot teremtsen a közneveléssel kapcsolatos felvetések megtárgyalásának – mondta a miniszter. Kiemelte, a kormány számára első a gyermek, az ő érdekét tartja szem előtt a köznevelés céljainak meghatározásakor, a működtetés feltételeinek kialakításakor és a jövőbeni döntéseknél. A párbeszéd elkezdődött, és ennek a gyermekek a legfőbb nyertesei – jelentette ki Balog.

Elmúltnyolcév

Kitért arra is, hogy a polgári kormányzást megelőző, de hatásaiban máig érezhető rossz iskolarendszer miatt a magyar gyerekek teljesítménye romlott, a területi és anyagi egyenlőtlenségek miatt egyre nőtt a leszakadás. A rossz és felelőtlen finanszírozás miatt több száz kistelepülés maradt iskola, több ezer pedagógus pedig állás nélkül, és aki dolgozott, az is létbizonytalanságban volt. E problémák miatt megkerülhetetlen volt, hogy megkezdődjön a köznevelési rendszer átalakítása.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a reformok célja, hogy a gyerekek a lehető legjobb oktatásban és erkölcsi nevelésben részesüljenek, és ehhez a kormány minden szükséges eszközt igyekszik megteremteni.

A kormány a pedagógusoknak kiszámítható életpályát és a rendszerváltás óta legnagyobb béremelést biztosítja, amire eddig 234 milliárd forintot költött. A pedagógusok béréért, béremelésükért és az iskolák fenntartásáért az állam felelősséget vállalt, ahogy a tanárképzés megújításáért is. Több mint félezer iskolát újítottak fel, és további 210 milliárd forint értékben indítanak újabb iskolafejlesztéseket.

Le a terhet a vállakról!

A miniszter hozzátette, a szülők terhét is minden eszközzel igyekeznek csökkenteni, a rendszerváltás óta soha ennyi gyermek nem volt részese az ingyenes gyermekétkeztetésnek és az ingyenes tankönyvellátásnak, mint most.

Balog szerint a köznevelés átalakításával járó feladatok nem értek véget, és jól tudják, van min javítani. A pedagógusok felvetéseit meghallgatva már döntöttek, hogy harmadára csökkentik adminisztrációs terheiket, csökkentik a tanfelügyeleti, az értékelési és minősítési terheket, javítják a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működését.

Minden más felvetést is megvizsgálnak, ami a gyermekek érdekét és az oktatás színvonalának javítását szolgálja. Hozzátette, a pedagógusok számíthatnak a kormányra. Balog bízik abban, hogy a kormány is számíthat a pedagógusokra, mert a párbeszédnek és az együttműködésnek a gyermekek a legfőbb nyertesei.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

3275142 01/17/2018 A young woman at a bus stop in Yakutsk. Bolot Botchkarev/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.