Közélet

Kiengedték a kórházból az ORÖ elnökét

Hegedüs Istvánt hétfő reggel szívproblémákkal szállítottak kórházba, és távollétében képviselőtársai kezdeményezték elmozdítását pozíciójából. A roma vezető a RomNet érdeklődésére vasárnap elmondta, további orvosi kezelésekre és vizsgálatokra szorul, de az általa vezetett önkormányzatban kialakult problémák és kétes jogi helyzetek miatt munkába kell állnia, ezért már hétfőn visszatér hivatalába.

Hegedüs István nemcsak jogilag, hanem erkölcsileg is elfogadhatatlannak nevezte, hogy addig, amíg ő kórházi kezelés alatt állt, az általa vezetett önkormányzat közgyűlésének többsége „puccsal” kívánta elmozdítani pozíciójában, amely álláspontja szerint több szempont is törvénytelennek tekinthető. Egyrészt az elnök leváltását a hatályos törvény nem teszi lehetővé, másrészt a közgyűlést csak akkor lehet érvényesnek tekinteni, ha azt az elnök, vagy akadályoztatása esetén az általa megbízott elnökhelyettes vezeti le – tette hozzá.

A portál emlékeztet: hétfőn a 47 tagú közgyűlés 27 fős többséggel hozott döntés arról, hogy fegyelmi eljárást kezdeményezve elmozdítják elnöki pozíciójából és visszahívják az ORÖ hivatalvezetőjét és elnökét. Az új hivatalvezető, Csala Elvira, aki korábban Farkas Flórián mellett dolgozott könyvelőként az önkormányzatban, és az ügyvezető elnök, Balogh János a közgyűlési döntést követően azonnal lezáratta, és a Híd a munka világába szövetkezet bélyegzőjével lepecsételtette az elnöki irodát és a hivatalvezető, valamint a titkárság szobáját, de a pénzügyi bizottság elnöke letépte azt. A kialakult vita miatt rendőrt is hívtak.

Az ORÖ elnöke a RomNet-nek azt mondta: ő is várja a Fővárosi Kormányhivatal álláspontját, amely várhatóan hétfőre megszületik, hogy a képviselőtársai által hozott döntést, amely alapján a hivatalvezetőt, Dr. Buri Edinát is leváltották posztjáról, jogszerűnek tekinti-e a az önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó szerv.

Balogh János, az ORÖ vitatott módon megbízott elnöke szerint a hétfői közgyűlés a hatályos törvényeknek, az abban foglaltaknak megfelelően zajlott, és jogszerűen döntöttek arról, hogy Hegedűs István elnök által elkövetett sorozatos törvénytelenségek miatt kezdeményezik az elnök és a hivatalvezető tisztségének megszüntetését, illetve visszavonását.

A RomNet információ szerint hétfőn reggel nemcsak az ORÖ képviselői és a kórházból kikerült elnök, hanem a humántárca munkatársai is jelen lesznek az önkormányzat épületében, mert helyszíni ellenőrzést végeznek a Híd a munka világába programmal kapcsolatban. Úgy tudni, az Emmi szakértői és vezető tisztségviselői több napon át tartó helyszíni vizsgálatot tartanak, és nem csak a dokimentumokat, és beszámolókat, hanem az uniós projekt keretében megvásárolt ingatlanokat és eszközöket, bútorokat is megtekintik, feltérképezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik