Belföld

Lefejezték a Híd a munka világába szövetkezetet, minden tisztségviselőt leváltottak

Minden tisztségviselőt leváltottak az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott, eddig Farkas Flórián miniszterelnöki biztos által vezetett, és több mint egymilliárd forintos uniós pályázati pénz szabálytalan elköltésének gyanújába keveredett Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezetben szerdán, a Nógrád megyei Szécsényben. Az új elnök Berényi László lett, de a lecserélt többi vezető is Farkas Flórián bizalmi embere – tudta meg a RomNet.

A RomNet több szövetkezeti tagtól és ORÖ-s képviselőtől úgy értesült, hogy Farkas Flórián már korábban, írásban lemondott elnöki posztjáról, helyére egyedüli jelöltként Berényi Lászlót, Farkas Flórián egykori országgyűlési képviselőtársát, a Lungo Drom alelnökét, és az ORÖ lungo dromos frakcióvezetőjét választották a küldöttek. Korábban szintén lemondott igazgatósági tagságáról Bence Gáborné, aki Farkas Flórián ORÖ-s elnökségi ideje alatt, az ORÖ gazdasági vezetője volt, és szintén írásban mondott le Dobóvári Ildikó is, aki az ORÖ hivatalvezetője volt. Azt, hogy az elnök és bizalmi emberei is lemondtak igazgatói tagságukról a foglakoztatási szövetkezetben, több ORÖ-s képviselő is úgy értékelte a RomNet megkeresésére, hogy „menekülnek, mint patkányok a süllyedő hajóról”, ugyanis a foglalkoztatási szövetkezet ellen már közel egy éve zajlik az adóhatósági nyomozás jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.

12 gyanús eset

Néhány napja a Népszabadság számolt be arról, hogy a Balog Zoltán vezette Emmi egy miniszterelnökségi vizsgálatra hivatkozva azt közölte, hogy tizenkét gyanús esetben zajlik szabálytalansági eljárás a szervezet projektje ellen. Miközben a projekt célja, hogy felzárkóztassa az ország leghátrányosabb területein élő, többsé­gében roma munkavállalókat, az egyáltalán, semmilyen formában nem valósult meg.

A portál értesülései szerint a küldöttgyűlésen a szövetkezet felügyelő bizottságának elnökévé az ORÖ-s képviselő Rácz Tamást választották, felügyelő bizottsági tag lett Balogh Miklós és Dávid Attila szintén a Lungo Dromból. Igazgatósági tag lett Gáspár Szilvi, az ORÖ korábbi pénzügyi bizottságának elnöke, Farkas Flórián egyik bizalmasa, Csóka János, Babai János és Kovács Józsefné, akik szintén lungo dromos színekben kaptak ORÖ-s képviselői mandátumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik