Közélet

Annyira bejött az oktatási reform, hogy a lista legvégén kullogunk

Szomorú összeállítást közölt az OECD, a középiskolai tanárok kezdő és maximális fizetését közölte. Magyarország a lista legalján.

A kezdő éves fizetés itthon kicsivel hárommillió fölött, ez havi kettőszáz-ötvenezer forint, bruttóban. Luxemburgban – a lista tetején – ez az összeg éves szinten 23 millió forint, havi közel kettőmillió. A maximális fizetések még magasabbak. Magyarországon annyira nem.

Itt a táblázat, dollárban:

 fizetés

Igazságtalanok lennénk, ha nem tennénk ide egy Fidesz-reakciót, valamint annak vonatkozó részét.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár beszélt az MTI-nek még 2014 végén arról, hogy „a 2014. szeptember 1-jei, minden pedagógust érintő alapilletmény-emelést követően január 1-jétől több mint 22 ezer pedagógus léphet sikeres minősítése eredményeképpen Pedagógus II. vagy a Mesterpedagógus fokozatba. Emellett a pedagógus-életpályához tartozó béremelés 2015. szeptember 1-jétől vonatkozik azokra a nevelő-oktató munkát segítőkre – például pedagógiai asszisztensekre – is, akik rendelkeznek pedagógus szakképzettséggel. Kiemelte: a 2015-ös költségvetésben pedagógusbérekre 38 milliárd forinttal több jut, mint 2014-ben.”

Kép: Fortepan, 1964

(Quartz)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik