Közélet

A vasárnapi boltbezárástól a sorkatonaságig – Orbán újabb lopakodó ötlete

Orbán Viktor megint a KDNP-vel mondatja ki egy tervét - figyelmeztet a DK.

Vadai Ágnes a kormányfő újabb lopakodó ötletének tartja, hogy sorkatonaságra kényszerítenék a 18. életévüket betöltött nőket, férfiakat. Szerinte Orbán ezt ugyanúgy a kereszténydemokratákkal mondatta ki, ahogy a vasárnapi boltbezárásnál tette. A Demokratikus Koalíció képviselője ügyet sem vetne a “bolondos” elképzelésre, ha a sorkatonaság újbóli bevezetését nem az a KDNP-s Simicskó István veti fel, aki történetesen honvédelmi miniszter és aki 2004-ben nem támogatta eltörlését.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszter bejelentésének több oka lehet.

Egyrészt a kormány tudja, hogy fiatalok ezrei nem jutnak munkához és esélyük sincs arra, hogy diplomát szerezzenek. A sorkatonaság bevezetésével javítható lenne az amúgy is meghamisított foglalkoztatási statisztika, és a kivándorolni szándékozókat a törvény erejével lehetne visszatartani. A sorkötelezettség alkalmas lehet arra is, hogy belső karhatalmi erőt szervezzenek egy esetleges kormányváltás megakadályozására, de ezt a haderőt az emberek mindennapi megfélemlítésére is használhatják.

A DK tiltakozik a sorkötelezettség visszaállítása ellen, büszke rá, hogy az intézményt a Gyurcsány-kormány szüntette meg és minden eszközzel meg akarja akadályozni, “hogy katonának kényszerítsék a magyar fiatalokat” – írta Vadai Ágnes képviselő. Korábban az Index írt arról, hogy Orbán Viktor lényegében direkt irányítása alá vonta a Honvédelmi Minisztériumot. Simicskó István miniszteri kinevezése után egy ellenzéki képviselőnek írt válaszában ugyanakkor cáfolta, hogy lényegében csak Orbán Viktor bábja lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik