Közélet

Simicskó cáfolja, hogy csak Orbán bábja lenne

A lényeges kérdésekben honvédelmi miniszterként a vonatkozó jogszabályok alapján teljes felhatalmazással dönthet.

A honvédelmi minisztert a szocialista Demeter Márta kérdezte, miután a minap az Index arról írt, hogy Orbán Viktor lényegében direkt irányítása alá vonta a Honvédelmi Minisztériumot. A hírportál szerint „lényegében mindegy, ki veszi át a posztot, mert a lényeges döntéseket már nem ő fogja meghozni”. Az ellenzéki képviselő arra is kíváncsi volt, Simicskó István miniszteri kinevezése óta történtek-e személycserék a honvédelmi tárcánál.

A jövőben a lényeges döntéseket valóban a miniszterelnök fogja meghozni a honvédelmi miniszter helyett? Mik lesznek azok a lényeges kérdések, amiben a honvédelmi miniszternek a jövőben nem lesz kompetenciája dönteni?

Simicskó István több dologra nem tért ki válaszában, arról mindenesetre tájékoztatta Demeter Mártát, hogy a Honvédelmi Minisztérium munkáját 2010 óta a folytonosság jellemzi.

A miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök által kinevezett honvédelmi miniszter a vonatkozó jogszabályok alapján teljes felhatalmazással végzi munkáját és irányítja a honvédelmi ágazatot, illetve irányítja és a Honvéd Vezérkar főnöke útján vezeti a Magyar Honvédséget. A minisztérium vezető tisztségviselőinek kinevezéséről vagy felmentéséről szóló személyi döntések meghozatalakor mindenkor az alkalmasság, a szakmai felkészültség és elhivatottság számít.

Simicskó István arra nem tért ki, hogy ezen elvek mentén, mennyit számít, hogy éppen ki a miniszter. Az Index szerint Orbán Viktor néhány hete éppen erről konzultált vele, rá vár ugyanis az a feladat, hogy a kerítésépítésbe belebukott Hende embereit lecserélje egy Orbánnak is elfogadható gárdára.

A szeptember 7-i kormányülésen ugyanis kiderült, a miniszterelnök lényegében direkt irányítása alá akarja venni a menekültválság miatt kiemelten fontossá vált Honvédelmi Minisztériumot.

A kormányfő ezt egyértelművé tette miniszterei előtt, miután megnevezte Hende utódját, azt is hozzáfűzte, lényegében mindegy, ki veszi át a posztot, mert a lényeges döntéseket már nem ő fogja meghozni.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik