Közélet

Az állam szerint nem tartoznak a BKK-nak

Bár Tarlós István mindenhol elmondta, hogy az állam nem adott pénzt az agglomerációs közlekedésre, a fejlesztési tárca szerint minden költséget fedeztek.

Az állam nem maradt adósa a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt.-nek – állítja a Világgazdaságnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca Tarlós István főpolgármesternek arra a mondatára reagált, amely szerint az állam egy forintot sem adott tavaly az agglomerációs közlekedéshez.

Az agglomerációs közlekedés finanszírozása a budapesti tömegközlekedéshez nyújtott állami források rendszerébe épül be. A központi költségvetés 2016-ban külön költségvetési soron a tavalyi 24 milliárdhoz képest idén 18 milliárd forintot szán a főváros részére nyújtott támogatására.

Ez a minisztérium szerint messze meghaladja a fővárosi cégeken keresztül működtetett agglomerációs közlekedés menetdíjbevételekkel és települési hozzájárulásokkal nem fedezett részét.

A BKK 15 napos határidővel küldte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az agglomerációs közlekedés finanszírozására vonatkozó, a tárca szerződéses mulasztásával kapcsolatos felszólító levelet. A rendezetlenség fennmaradása esetén a 15 nap elteltével a megállapodást felmondja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik