Közélet

Goodbye Mr. Cameron!

Végighajtott a brit miniszterelnök konvoja az Andrássyn, majd a parlamenthez és a Várba ment. Levideóztuk, ahogy hazafelé áthajt a Hősök terén.

Megérkezett Budapestre, sőt még csütörtökön távozott is David  Cameron brit miniszterelnök. Az M1 tudósítója egyenesen az Operaház erkélyéről tudósított arról, hogy húz el a konvoj a lezárt-lehegesztett Andrássy úton a Parlament felé, miután kora délután landolt a brit kormány feje. A tudósító megjegyezte, a sugárút luxusboltjai nyitva tartottak Cameron érkezése idején is.

A 24.hu munkatársai szerint aztán Cameron befutott az Országházhoz. A Kossuth tér teljesen le volt zárva, nem járt a 2-es villamos, nem állt meg itt a 2-es metró. Az Andrássyn és a Bajcsy-Zsilinszkyn egy időre újraindult a forgalom, amiket aztán megint lezártak. Az Orbán Viktorral tárgyaló brit kormányfő felugrott a Sándor-palotába is Áder Jánoshoz, aztán az Andrássyn, az M3-ason és az M0-son távozik majd Ferihegy felé. Az Andrássyt tudósítónk szerint ismét lezárták, majd a konvoj esti elhaladása után végleg megnyitották.

Budapest, 2016. január 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen az egynapos, hivatalos látogatásra érkezõ David Cameron brit miniszterelnök gépe landol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülõtéren 2016. január 7-én, ahol Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadta. A brit kormányfõ a nap folyamán megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel. MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt
A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező David Cameron gépe landol a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2016. január 7-én. 
MTI Fotó: KKM / Burger Zsolt

Hermetikus megoldások

A biztonsági intézkedések – részben az iszlamista fenyegetések miatt – nagyon magasak voltak, hermetikusan le voltak zárva a belváros egyes részei, ezért a BKK is inkább a metrókat ajánlotta a közlekedőknek.

Kép: 24.hu/ Pál Anna
Kép: 24.hu/ Pál Anna

És hogy mit keresett itt Cameron? Dióhéjban megpróbálja megpuhítani a magyar kormány annak a céljának, hogy megreformálhassa az Európai Uniót, illetve ne legyen annyi kelet-közép-európai munkavállaló brit földön. A találkozóról írt nagyobb elemzésünket itt olvashatják.

Kép: 24.hu/ Kaufmann Balázs
Kép: 24.hu/ Kaufmann Balázs

Videót is készítettünk róla, ahogy Cameron konvoja távozóban átvág a Hősök terén. A döbbenet, hogy miattuk még az Andrássy út díszkivilágítását is lekapcsolták!

Olvasói sztorik