Nagyvilág

Merkel engedményekkel tartaná Cameront az unióban

Az elkövetkező hetek a brit reformtörekvésekkel kapcsolatban különösen izgalmasak lesznek – mondta a német kancellár.

Hírügynökségi jelentések szerint az engedményekről szóló bejelentést maga a német kancellár szerda este a bajorországi Wildbad Kreuth-ban, ahol részt vesz a kisebbik konzervatív párt, a CSU évnyitó értekezletén. Ezzel kapcsolatban azonban a kancellár részleteket nem közölt.

Megkönnyítenék az elfogadható reformcsomagot

A források szerint érkezési nyilatkozatában Merkel arra utalt, hogy az elkövetkező hetek a brit reformtörekvésekkel kapcsolatban különösen izgalmasak lesznek. A kancellár közvetve meggyőződését fejezte ki, hogy – mint fogalmazott – részükről olyan döntések születhetnek, amelyek megkönnyíthetik, hogy Nagy-Britannia egy elfogadható reformcsomagot terjesszen elő és ezáltal az unió része maradhasson.

A brit EU-tagságról tervezett népszavazásra utalva ugyanakkor a kancellár hozzáfűzte:  mindez azonban természetesen a brit állampolgárok döntésétől függ.

David Cameron  csütörtök délelőtt részt vesz és minden valószínűség szerint  felszólal a CSU értekezletén Wildbad Kreuth-ban. Értesülések szerint találkozik Angela Merkellel is, majd  hivatalos látogatásra Magyarországra utazik.

A brit kormányfő ezzel kapcsolatban a londoni  parlament alsóházának keddi ülésén elmondta: a héten Németországban és Magyarországon folytatja az EU-vezetőkkel London reformigényeiről kezdett tárgyalássorozatát.

Az EU-n belüli szabad mozgás sarkalatos pont

A brit EU-reformigényekről szóló tárgyalási folyamat hivatalosan novemberben kezdődött, miután Cameron elküldte pontokba szedett reformköveteléseit Brüsszelnek és az EU-társállamok fővárosainak. A fő brit követelések között szerepel annak rögzítése, hogy az euróövezeti országok ne hozhassanak többségi, diszkriminatív jellegű döntéseket a valutaunión kívüli EU-tagállamok kárára, Nagy-Britanniára ne vonatkozzon az EU-integráció szorosabbra vonásának szerződéses kötelezettsége, valamint az, hogy ne lehessen visszaélni az EU-n belüli szabad mozgás szabályaival.

Ez utóbbi brit igény a legtöbb vita forrása, ugyanis London ebbe beleérti az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátására vonatkozó szabályok jelentős szigorítását is, ezt azonban több más tagállam diszkriminációnak tartja és elutasítja.

A brit miniszterelnök reményei szerint az Európai Unió februárban esedékes következő csúcstalálkozóján “teljes körű megállapodás” születhet a London által igényelt EU-reformokról, és ezután a brit kormány kialakítja “egyértelmű álláspontját”, amelyet a brit EU-tagságról tervezett népszavazás kampányában képvisel majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik