Közélet

Istenszerű fegyveres fickóval jelenik meg a Charlie Hebdo

Mérges-véres figura szalad át a terrortámadás évfordulójára kiadott különszám címlapján. A főszerkesztő dühödten rontott a szekularizáció ellenfeleire.

Laurent ‘Riss’ Sourisseau-ra bízta a Charlie Hebdo magazin az új címlapját és a vezércikket – írja a Guardian. A tavaly megtámadott lap különkiadással jelentkezik az évforduló apropóján, egymillió példány kerül majd szerdán az újságárusokhoz, de több tízezer példányt hajóznak át a tengerentúlra.

A fekete-fehér(-vörös) címlapon egy szakállas, mérgelődő, kalasnyikovos, istenszerű alak szalad, akinek véres a köpenye és a feje fölött a szentháromság jelképe díszeleg. A cím pedig:

Egy éve: a gyilkos még mindig odakint van.

Kép: Charlie Hebdo
Kép: Charlie Hebdo

A mostani számban olyan alkotók rajzai is megjelennek, akik tavaly haltak meg. Sourisseau, az új főszerkesztő bevezetőjében dühödten esik neki “a Korán által brutalizált fanatikusoknak”, és mindazoknak, akik nem hívei a szekularizációnak, és a magazin halálát kívánják, mert nevetni mer a vallásokon. A karikaturista maga is súlyosan megsebesült a tavalyi támadásban.

A Guardian megjegyzi, a támadás előtt nem nagyon mutatkozott már igény a lap szatírájára: 30 ezer eladott példánya volt, és már-már lehúzták a rolót, amikor az attak nagy fellendülést hozott. Sok megmaradt Charlie Hebdó-s azonban arra panaszkodik, hogy a küzdelemben egyedül maradtak, senki sem mer harcolni velük a szólásszabadságért.

Egy éve kezdődött a párizsi terror

Január 7-én, csütörtökön lesz egy éve, hogy Chérif és Saïd Kouachi betört a szerkesztőségbe és Kalasnyikovval halomra lőtte a szerkesztőségi értekezleten tartózkodó munkatársakat. A két férfi 12 emberrel végzett, köztük nyolcan a lapnak írtak vagy rajzoltak. Napokon át folytatódott az üldözésük, míg végül egy lövöldözésben megölték őket. Ezzel összhangban egy másik merénylő előbb egy rendőrnőt lőtt le, majd túszokat ejtett egy kóser boltban.

A Charlie Hebdo 2006-ban publikálta először Mohamed-karikatúráit, azóta rendőri védelem alatt állt a fenyegetések miatt. 2011-ben már érte egy molotovos támadás, az egy évvel ezelőtti attakot pedig az Arab-félszigeti al-Kaida vállalta magára. A mostani évfordulón fokozott biztonsági intézkedések övezik majd a megemlékezéseket. A helyszíneknél emléktáblát is avatnak, emlékfát is ültetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik