Közélet

Csúcsra járatja az ünnepeket a budapesti tömegközlekedés

Soha ennyire nem készült még a karácsonyra a főváros közösségi közlekedése, a gyanútlan utas bármikor belefuthat egy gyerekeknek átalakított buszba, egy-egy Mikulásba vagy épp egy díszkivilágított troliba. 

Kezdjük az utóbbival, ez ugyanis nemcsak jópofa, hanem nagyon hasznos is. A BKK a Mikulásgyárral együttműködve indította el a Mikulástrolit, ahol leadhatók azok az adományok, ajándékok, amelyeket az utasok a Mikulásgyárba szeretnének eljuttatni. A trolin lehet találkozni a Mikulással és a krampusszal is, szóval tök jó az egész.

Fotó: BKK
Fotó: BKK

A Mikulástroli december 5. és 19. között közlekedik, hétköznap 17 és 20 óra között, hétvégén délelőtt 10-től este 8-ig a különböző trolivonalakon. December 20-tól január 6-ig ez a jármű fénytroli néven jár majd tovább. A trolibuszt könnyű kiszúrni: a BKV egyik vadi új csuklós Solaris-Skoda troliját kb. 10 ezer LED izzóval világították ki. 

Ugyancsak szombat óta közlekedik a városban a BKV Mikulásbusza, ami kivilágítva ugyan nincs, de jópofa rajzok díszítik kívül-belül. Sajnos a Mikulás csak a hétvégén utazott rajta, de azért cuki a busz, úgyhogy érdemes elkapni. A járgány az év végéig minden nap közlekedik – hétköznap a 105-ös busz vonalán, hétvégén pedig 17-es villamospótlóként.

Fotó: BKV
Fotó: BKV

A fényvillamost már régi ismerősként köszönthetjük, hiszen 2009 óta közlekedik az ünnepi időszakban. A BKV egyik kétkocsis UV nosztalgiavillamosát évről évre csaknem 40 ezer LED izzóval világítják meg – a helyiek és pláne a Budapestre érkező turisták legnagyobb örömére. 

Fotó: BKK
Fotó: BKK

A fényvillamost január 6-ig a 2-es, a 4-es és a 47-es vonalon lehet elcsípni, sőt, december 19-én rövidített útvonalon még a 14-es villamos vonalán is találkozni lehet vele. 

Jó arc volt a hétvégén a legnagyobb budapesti buszüzemeltető magáncég is. Mikulás napján a VT-Arriva buszait Mikulásnak öltözött buszvezetők terelgették. 38 vonalon csaknem 200 buszon 370 Mikulás vezetett buszt, sőt, a gyerekek még szaloncukrot is kaptak tőlük. Szóval jár a taps a VT-seknek is. 

Fotó: VT-Arriva
Fotó: VT-Arriva

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik