Közélet

Megtörtént az elképzelhetetlen: nem kaptak fizetést a tanárok karácsony előtt 3 héttel

tanar(210x140).jpg (Array)
tanar(210x140).jpg (Array)

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint

megtörtént az elképzelhetetlen. A 21. század Magyarországán, az Európai Unió tagállamában több tízezer pedagógus nem kapta meg a fizetését a jogszabály és a kollektív szerződés által garantált időben.

Vasárnap kiadott közleményükben hozzáteszik: mindezen három héttel karácsony előtt kell átmenniük. A szervezet úgy látja: ami Magyarországon a közoktatás és juttatásainak ügyében történik

az vérlázító, alkalmas a demokráciába vetett feltétlen bizalom aláásására. A kormányzati kommunikáció hiteltelen, szánalmas magyarázkodás, kifogások keresése és vádaskodás, vegyítve – természetesen – némi sikerpropagandával, melyet elfogadni nem tudunk, s visszautasítunk.

Ahogyan korábban a 24.hu is beszámolt róla:

százezrek fizetése csúszik decemberben, mivel a Magyar Államkincstár technikai hibára hivatkozva nem tudja időben elutalni a közalkalmazottak november havi bérét.

Rendőrök, tanárok, tűzoltók, orvosok, ápolók és még sokan mások nem vagy csak akadozva jutnak a bérükhöz. Az ok az, hogy a Magyar Államkincstár november 6. és 15. között átállt a KIR3 nevű bérszámfejtő rendszerről a KIRA-ra, és az országos átállás nem megy zökkenőmentesen – összesen 900 ezer emberről van szó.

A kialakult helyzet miatt a PDSZ követeli a felelősök megnevezését, és elszámoltatását, illetve azt, hogy “a Parlament – a lehető leghamarabb – alkosson olyan jogszabályi környezetet, mely lehetővé teszi hazánk közoktatásának biztonságos, és eredményes működését.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik