Közélet
Madrid, 2015. október 22.
Orbán Viktor miniszterelnök egy felszólalót hallgat az Európai Néppárt (EPP) madridi tisztújító kongresszusának második napján, 2015. október 22-én. (MTI/AP/Francisco Seco)

Arra kérik Orbánt, ne Putyin kottájából énekeljen

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 12. 05. 09:04

Az Együtt elnöke írt nyílt levelet a kormányfőnek.

Szigetvári Viktor nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Együtt nevében felszólítom önt, hogy ne forduljon nemzetközi bírósághoz a kötelező kvóta ellen, a már beadott keresetet vonja vissza! Ön a jelenleg folytatott politikájával Magyarországot keletre sodorja, szembeállítja nyugati, történelmi szövetségeseivel, pedig Magyarországnak ez nem érdeke.

Közös hazánk akkor tudja érvényre juttatni nemzeti érdekeit, ha történelmi távlatban gondolkozva, a jelenlegi gazdasági válsághelyzet, a menekültkrízis és a schengeni övezet szétesése közepette belátja: Európának közösen kell emberséges és jogszerű megoldásokat találnia.

A kötelező kvóták magyar elutasítása és az Európai Bírósághoz fordulás nem ilyen politika. Ez sem biztonságot nem teremt, sem a válságot nem enyhíti.

Miniszterelnök Úr!

Azt kérjük öntől, hogy viselkedjen Magyarország felelős vezetőjeként. Ne beszéljen összeesküvésekről és titkos paktumokról! Miközben éppen ön vonta ki hazánkat egyoldalúan egy elhibázott döntéssel az uniós megoldáskeresés főáramából, és ön állt fel egy olyan tárgyalóasztaltól, amelynél ott kellene ülnie hazánkat képviselve. Mert a magyarok erre hatalmazták fel.

De ön belpolitikai önzésből és geopolitikai tévedésből hátat fordított partnereinknek, és keletre tekint szövetségest keresve. Ön ezzel ártott hazánknak, és csak azt érte el, hogy számos fontos ügyben nem veszik számításba a magyar álláspontot.

Ráadásul különböző titkos összeesküvések emlegetésével ön csak tovább erősíti a magyar polgárok félelmeit és előítéleteit, holott egy ilyen helyzetben éppen a félelemek csillapítása, a higgadt beszéd, és a nyugalom megteremtése volna a feladata. Ön ezzel a politikával egy gyenge, megosztott és keletre sodródó Magyarországot teremt. Ami a Jobbikkal vívott belpolitikai küzdelme során időlegesen lehet a Fidesz hatalmi érdeke, ezt kétséggel elismerem, de a magyar nemzeti érdekkel ellentétes.

A józan középúton járó Együttnek meggyőződése, hogy Magyarország a nyugati világ része. Nyugatra kell tartanunk, ott kell szövetségeseket keresnünk, nem szabad az illiberális, putyini Oroszország kottájából énekelnünk, mert ezzel hazánk elszigetelődik Európától.

Mi egyaránt elutasítjuk a jobb- és baloldali demagógiát, a szakszerűtlen és leegyszerűsítő álmegoldásokat. Az Együtt szerint az erős határvédelem, a jelenleginél szigorúbb, törvényes kitoloncolási politika, valamint a kvóták rendszere együttesen olyan megoldások, amelyek a magyar nemzeti érdekkel összhangban vannak, mert biztonságot és egy erős Magyarországot teremtenek. Egy elszigetelődő, Németországgal értelmetlenül összevesző Magyarország csak gyenge és lemaradó lehet.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Térjen jobb belátásra, üljön újra a kvóták alkalmazásáról is tárgyaló uniós tárgyalóasztalhoz! Ennek részeként fogadja el hazánk számára az önkéntes menekültvótát, és alakíttasson ki kapacitást 15 ezer menekült tartós magyarországi befogadására, emberséges ellátására és közülük a később maradni akarók hosszú távú integrálására!

Javítsa ki korábbi hibáját, csatlakozzon utólag a közös, európai erőfeszítések teljes köréhez, hogy szövetségeseinkkel együtt találjunk megoldást a menekültválság jelentette kihívásra, és közös hazánk, Magyarország így váljon újra gyarapodó és biztonságos országgá.
Budapest, 2015. december 5.

Tisztelettel,

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke

A kormány szóvivője előzőleg úgy vélte, az európai szolidaritás mércéje “nem valamiféle kvóta”, másokra ráerőltetett intézkedés, hanem az, amikor uniós tagállamok határozottan tudnak állást foglalni és fellépni egy közös ügy érdekében. Kovács Zoltán a visegrádi négyek (V4) prágai csúcstalálkozójával összefüggésben nyilatkozott a Magyar Hírlapnak és a Magyar Időknek.

A szóvivő rendkívül fontosnak nevezte az egységet, amelyet a V4-ek tanúsítanak a migráció ügyében. Ez az egységes álláspont ékes bizonyítéka annak, hogyan lehet együttműködni Európában és a megoldás irányába közös lépéseket tenni, “ha a megfelelő irányból, a megfelelő javaslatokkal közelítünk” – értékelt a két lapban szombaton megjelent nyilatkozatában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kállósemjén, 2018. január 17.
Rendőrök helyszínelnek egy ukrán lajstromjelű AN-2 típusú repülőgép mellett Kállósemjén határában 2018. január 17-én. A repülőgépen 11 bevándorló jutott be Magyarország területére január 15-én este. A rendőrök jelentős erőkkel, nyomkövető kutyák és hőkamerák segítségével terepkutatást végeztek, majd rövid időn belül elfogtak három afgán és nyolc vietnami állampolgárt, akiket őrizetbe vettek.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Megannyi rejtély övezi a migránsszállító repülőt

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.