Közélet

Nyomon fogják követni a légi utasokat Európában

Fél évig tárolják majd a légitársaságok a személyes adatokat.

Rögzíteni fogják a légi utasok adatait Európában – az uniós tagországok belügyminiszterei pénteken megállapodtak a rendszer létrehozásának részleteiről. Az adatok nyilvántartására a terrorcselekmények megelőzése és felderítése, a veszélyes személyek követése miatt van szükség, az információkhoz a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságok férnének hozzá. A légitársaságoknak hat hónapig kell tárolniuk az adatokat.

Étienne Schneider, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnök-helyettese büszkeségének adott hangot amiatt, hogy hosszú évek tárgyalásai után sikerült megállapodásra jutni. Szerinte amellett, hogy hatékony a rendszer, teljes mértékben tiszteletben tartja az uniós állampolgárok alapvető szabadságjogait. Bernard Cazaneuve francia belügyminiszter ugyancsak méltatta, hogy évek munkájának eredményeként sikerült kompromisszumra jutni. Az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi bizottságának főtárgyalója azt mondta: nem volt szabad tovább késlekedni a rendszer megteremtésével.

Az egyezséget heteken belül jóváhagyhatja az Európai Parlament, várhatóan jövő év elején bocsátják szavazásra a javaslatot, amit előbb a miniszterek tanácsának is jóvá kell hagynia.

A légi utasok adatait kezelő rendszerről 2011 óta vitáznak. A tagállamok alapvetően minél több adatot szeretnének megszerezni, kezelni és tárolni, az EP viszont az uniós polgárok adatainak védelme mellett érvelt. A régóta tartó vita a párizsi terrortámadások nyomán került ismét az érdeklődés középpontjába. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik