Közélet
Orbán Viktor focizik (Array)

Orbán „brüsszeli pályán focizik”, ott “már kevés a habonyi logika”

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2015. 12. 03. 08:06

Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor a kormányfő európai szövetségkereséséről.

A Heti Válasz elemzőpárosa eltérően ítéli meg, hogy Orbán Viktor hol találhat majd Európában politikájához támogatót. Török Gábor szerint egyre inkább a radikális jobboldalon. Ezt Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) vitatja. Szerinte a kormányfőnek fontosabb a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt, ezért nem valószínű, hogy keresné az együttműködést az Osztrák Szabadságpárttal vagy a francia Nemzeti Fronttal. (Korábbi sajtóhírek szerint Orbán azért nem találkozott az osztrák szélsőjobb vezérével, mert megzsarolta az alkancellár – a szerk.) Szerinte a néppárton belül az Orbán-féle bevándorlást korlátozó álláspont erősödött, Merkel gyengült, de még nem bukott meg,

van még töltény a tárában.

Török úgy látja, a magyar kormányfőnek egyre fontosabb már az uniós politika, régebben Brüsszelből is inkább hazabeszélt, most „energiái nagy részét már az uniós hadállások kiépítésére fordítja”, s mivel már brüsszeli pályán focizik, nagyobb a meccs tétje.

Ehhez a nagyságrendhez már kevés a habonyi logika, itt távlatos gondolkodásra. államférfiúi erényekre van szükség.

Az európai politikában állandósult a rendkívüli állapot, az éles helyzetekben a melléfogás esélye is nagyobb – teszi hozzá, mire Mráz emlékeztet rá, hogy épp az ilyen szituációkban van kereslet az olyan erőskezű vezetőre, mint Orbán. Ebben nincs is vita az elemzők között, bár Török – utalva a Politico-interjúra – figyelmeztet rá, hogy a “nagyratörő politikus szerepe mindig hordoz kockázatot”.

Szerinte Magyarországra nézve életveszélyes lenne, ha – NATO-tagként – választanunk kellene Törökország és Oroszország között. A kormányfő számára is veszélyes lehet, hogy a belpolitikai ügyeket gyakorlatilag teljesen Lázár Jánosra és Rogán Antalra hagyta bízta, miközben a rendszer épp úgy lett kialakítva, hogy

minden szál Orbán kezében fusson össze.

A teljes interjú a legfrissebb Heti Válaszban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.