Közélet

Jogerős: hírhamisító a köztévés főnök

papp dániel (Array)
papp dániel (Array)
A Kúria szerint Papp Dánielnek tűrnie kell a bírálatot.

Korábban a Fővárosi Törvényszék is úgy döntött, hogy Papp Dániel, az MTVA tartalomigazgatója nevezhető hírhamisítónak, mert amit korábban csinált, az eltorzította a valóságot. A bíróság akkor megnézte a Híradó-részletet, amit Daniel Cohn-Benditről készített/manipulált Papp. A bíró szerint az összevágott felvétel valóban súlyosan eltorzította a valóságot.

A bírósági döntés ellen a köztévés és ügyvédje fellebbezett.

A Kúria jogerős ítélete szerint a hírhamisító szó nem tényállítás, hanem erőteljes vélemény.

Dr. Baka András bíró szerint a cikk nem Papp Dániel személyére, hanem az MTVA teljes hírszerkesztői mechanizmusára utal. Papp Dánielnek pedig, mint közszereplőnek, tűrnie kell az ilyen megállapításokat.

Az MTV-nek meg a “hazugsággyárosozást”

Egy másik perben a Magyar Televízió kifogásolta a szóhasználatot. A DK 2014. október 20-án adta ki “Előléptették a közpénzen tartott hazugsággyárost” című közleményét. Az MTV perelt, mert sérelmezte a “hazugsággyáros” kifejezést, valamint a közlemény szövegében szereplő “hírhamisítás” és “irányított média” kifejezéseket is.

A Fővárosi Törvényszék azt a keresetet is elutasította. A bíró indoklása szerint a közmédia bírálhatósága társadalmi érdek, amelynek következtében majdnem minden közlést tűrni köteles.

A DK a Kúria döntése után azzal állt elő, hogy az MTI adja ki a párt minden olyan korábbi, MTVA-val kapcsolatos közleményét, amelyet korábban a “köztévé jó hírének megsértésére” hivatkozva cenzúrázott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik