Belföld

Az MTV-nek tűrnie kell a “hazugsággyárosozást”

A pert a Magyar Televízió indította a Demokratikus Koalíció ellen, de elbukta.

A DK 2014. október 20-án adta ki “Előléptették a közpénzen tartott hazugsággyárost” című közleményét. Az MTV azért perelt, mert sérelmezte a “hazugsággyáros” kifejezést, valamint a közlemény szövegében szereplő “hírhamisítás” és “irányított média” kifejezéseket is. A Fővárosi Törvényszék a keresetet elutasította. A bíró indoklása szerint a közmédia bírálhatósága társadalmi érdek, amelynek következtében majdnem minden közlést tűrni köteles.

A Fővárosi Törvényszék korábban szintén az MTVA tartalomigazgatójának kinevezése ügyében kimondta, hogy Papp Dániel nevezhető hírhamisítónak. Akkor az Index nyert pert első fokon. Egy cikkben azt írták, hírhamisítóra bízták az egész közszolgálati hírosztályt.

A bíróság megnézte azt a Híradó-részletet, amit Daniel Cohn-Benditről készített/manipulált Papp Dániel. “A most hozott ítélet szóbeli indoklásában a bíró rámutatott, hogy az összevágott híradófelvétel annyira eltorzítja a valóságot, hogy egyáltalán nem túlzó az az újságírói értékítélet, hogy ez hírhamisítás. Ráadásul a felperesnek, mint közszereplőnek tűrnie kell az ilyen véleményt” – írta akkor az Index. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik