Közélet

InternetKon: még az egérlyukakba is netet vezetne a kormány

deutsch-tamas-internetkon (technet, hir24, netadó, internetadó, nemzeti konzultáció, internetkon, ivsz, infotér, deutsch tamás, internet, online, kormány, )
deutsch-tamas-internetkon (technet, hir24, netadó, internetadó, nemzeti konzultáció, internetkon, ivsz, infotér, deutsch tamás, internet, online, kormány, )
Nagy dolgokat változtat a kormány, még a btk-t is módosítanák. Szanálhatják a telekomadót, csökkenhet a net áfája, jöhet az ingyenes wifi a sulikban, és eltiporhatjuk a nagy netes cégeket.

Végre összegezte a kormány a tavaly januárban indult internetes konzultáció, az egyetlen ténylegesen és normálisan lezajlott nemzeti konzultáció eredményeit. A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben idézte fel a fantasztikus történetet, a 32 ezer polgár leadott javaslatát, és persze az ebből leszűrt legfőbb tanulságokat:

a világháló legyen mindenki számára hozzáférhető és megfizethető, segítse az oktatást és a fiatalokat, és ne fenyegesse gyermekeink biztonságát.

Az InternetKon tanulságait tehát levonták, ebből kormányhatározat-tervezet készült, amiből ezeket a pontokat emelték ki:

  1. Az internetezés áfája csökkenjen 18%-ra.
  2. A netezés árának további csökkentésért a kormány készítsen elő megállapodást a piaci szereplőkkel a távközlési különadó csökkentéséről.
  3. A kormány tegye lehetővé a kedvezményes internet-alapcsomag bevezetését.
  4. Épüljön minden településen ingyenes wifi.
  5. Készüljön törvényjavaslat a netsemlegességről.
  6. Készüljön átfogó digitális oktatási stratégia.
  7. Induljon program az iskolák belső wifi-hálózatának fejlesztésére.
  8. Készüljön digitális gyermekvédelmi stratégia, valamint készüljön el a gyermekek védelmével összefüggő jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is.
  9. Az internetes zaklatás minősüljön önálló bűncselekménynek.
  10. A magyar startup cégek befektetői részesüljenek adókedvezményben.
  11. Az internetes kereskedelem és az online fizetés biztonságáért hozzák nyilvánosságra a törvénysértő vállalkozások listáját.
  12. Újuljon meg és váljon az elektronikus közigazgatási szolgáltatások központi portáljává a Magyarorszag.hu.
  13. Jöjjön létre egy folyamatosan elérhető ügyfélszolgálat, aminek segítségével minden polgár szakértői segítséget kaphat az online ügyintézéshez.
  14. Készüljön kormányrendelet a nyílt szabványokra és nyílt forráskódra épülő szoftverek állami intézményekben történő használatának bővítéséről.
  15. A kormány kezdeményezzen közös európai fellépést és jogszabály-módosításokat valamint saját hatáskörben tegyen meg mindent azért, hogy megszüntesse a globális internetes vállalkozások adóelkerülő gyakorlatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik