Közélet

4,65 millióan maradhatnak orvosi alapellátás nélkül

Korhaz-folyoso(5)(960x640).jpg (Array)
Korhaz-folyoso(5)(960x640).jpg (Array)
Az utolsó pillanatban vagyunk – tíz év múlva katasztrofális lesz a helyzet, ha most nem tesznek semmit az egészségügyben.

Csak az egyetemek és kórházi központok képesek Magyarországon tartani a jó orvosokat, a vidéki orvosok elmennek. A nagyobb városok kórházai is egyre nehezebb helyzetben vannak – írja összeállításában a Világgazdaság.

Az elmúlt nyolc évben közel 9 ezer orvos és fogorvos, valamint több mint háromezer ápoló és szülésznő ment külföldre dolgozni. Az ideálisnál 2-3 ezer orvossal kevesebb van a rendszerben, ez tíz megyei kórháznyi személyzet hiányát jelenti. 2007-ben 685-en végeztek az egyetemeken és 695-en mentek külföldre.

Alig van olyan ország, ahol ne keresnének jobban az egészségügyi dolgozók, ráadásul a körülmények is jobbak. A magyar fizetésnél csak a román és a bolgár rosszabb, 17 EU-tagállamban pedig a kezdő orvosi fizetés is nagyobb, mint nálunk a legmagasabb, Szlovákiát és Görögországot is ideértve.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint vannak olyan területek és szakmák, ahol osztályok működését és létét veszélyezteti az orvoshiány. Túl kevés érsebész, altatóorvos, intenzíves orvos, újszülött gyógyász és gyermekorvos van. Akad olyan osztály, ahol tíz helyett 5-6 orvossal oldják meg a folyamatos ellátást, a szakemberek mentálisan és szellemileg is kizsigereltek.

A négy magyarországi orvosi egyetemen a hallgatók csaknem fele külföldi. Az orvosképzésen kifizetett tandíjak évente mintegy húszmilliárd forintot tesznek ki, ami nem csoda, mert a drágának számító orvosképzésre sok országban nem szívesen költenek, inkább kifizetik, hogy más európai országokban képezzék szakembereiket. A tehetősebb országoknak az is megéri, hogy magasabb bérekkel csábítsák el az orvosokat a szegényebb országokból.

Gyors megoldás nem várható, mert ha a kormány radikálisan növelné is az államilag finanszírozott orvostanhallgatói helyek számát, akkor is egy évtizedet kellene várni, hogy egy hallgató az egyetem és a szakvizsgák után gyógyítani kezdhessen. Arra sem számíthatunk, hogy Nyugat-Európa megtelik, mert a nagyobb országok is szakemberhiánnyal küzdenek. Németországban az elmúlt nyolc évben 175 ezer állást töltöttek be külföldiekkel az egészségügyben.

A Kórházszövetség vezetője szerint tíz év múlva nem lesznek biztonságban a hazai betegek, tovább romlik az ellátás színvonala, így az utolsó órában vagyunk. A Ratkó-korszak generációja miatt alig egy évtized múlva még nagyobb lesz az ápolandók, és kevesebb a gyógyítók száma.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tanulmánya is arra világított rá, hogy 2025-ben már 4,65 millió ember nem jut megfelelő alapellátáshoz, nem lesz elég háziorvos az országban. Öt év múlva a jelenlegi háziorvosok kétharmada nyugdíjas korú lesz. Évente csak 60-80 hallgató választja ezt a szakmát, 5700 praxisból 240 tartósan betöltetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik